5
Fotocredits: 'AEG micro ondes', Krefel

Flash GezondheidConsumentenbond vindt dat overheid volkoren moet verplichten

Terwijl consumenten hunkeren naar volkoren granen, houden fabrikanten vast aan witte granen, ontdekte de Consumentenbond.

Kant-en-klaarmaaltijden in supermarkten gebruiken vaak witte granen, zoals witte pasta en rijst, en niet uit de gezondere volkoren variant blijkt uit de test.

Bij A-merken blijkt de voorkeur voor wit en geraffineerd nog groter dan bij huismerken.

Dacht je met "wortel tortilla's" en "groente pasta's" gezond bezig te zijn? Helaas, ook die worden letterlijk geserveerd op een bedje van witte granen. Zelfs donkere stokbroden blijken vaak geen echte volkoren stokbroden maar donker geverfde , ontdekte de bond eerder.

De geraffineerde granen bevatten maar weinig voedingsstoffen en vezels en sluiten niet aan bij wat consumenten willen. Slechts 5% van het publiek wil witte granen in een maaltijd. Dik 40% verlangt naar volkoren granen. Bijna 40% laat de keus afhangen van het soort maaltijd. De rest heeft geen voorkeur.

Wit en geraffineerd passen niet bij het Preventieakkoord van 2018, waarin supermarkten en fabrikanten beloofden om gezondere voeding aan te bieden.

Wat de Consumentenbond betreft is het mooi geweest. De bond vindt dat zelfregulering te weinig verbetering brengt.

Het feit dat de Consumentenbond maar 21 volkoren maaltijden op 400 producten bij 9 supermarktketens ontdekte, is een teken aan de wand. De bond vindt dat de overheid moet ingrijpen met wettelijke maatregelen om het aanbod meer volkoren te maken.

Consumentenbond - Aanbod volkoren onvoldoende, Consumentenbond wil wettelijke maatregel, 6 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #5
  • 6 okt '23
  • 19:34

Ja Theo, sommige mensen zeggen: daar komt hij weer met zijn glyphosaat.
Helaas willen velen niet onder ogen zien dat het toenemen van problemen met het centrale zenuwstelsel vele oorzaken heeft maar een van meest schadelijke is aantoonbaar glyphosaat. En het hoofdzakelijk te maken met het oneigenlijk gebruik van het herbicide.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #4
  • 6 okt '23
  • 19:03

Ik denk dan ook dat de Consumentenbond zich veel beter kan bezighouden met glyfosaat. Aan fytinezuur, dat in zoveel meer zaken dan zemelen zit, zijn de meesten na eeuwenlange evolutie wel gewend en gezonde darmbacillen weten er wel raad mee.

Dagelijks optimaal vitamine C zorgt er ook voor dat mineralen niet aan fytinezuur gebonden worden. Fytinezuur doet ook goed werk omdat het zich ook aan schadelijke stoffen bindt, het is een goede kristallisatieremmer bij uitstek, dus voorkomt nierstenen. Zo zwartwit is het allemaal niet.

Glyfosaat daarentegen is alleen maar zwart. Zit ook in gecertificeerde biologische producten. In Mexico komt er vanaf 31 januari 2024 geen korrel GMO-glyfosaatmais meer van hun gezellige Amerikaanse en Canadese bovenburen het land in om de gezondheid en hun nog niet verpeste inlandse mais soorten en boeren te beschermen. Die stellen echter alles in het werk om Mexico te dwingen hun gifzooi in hun lucratieve afzetgebied te blijven importeren. Van je buren moet je het maar hebben...

james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #3
  • 6 okt '23
  • 16:55

Als je al brood wilt eten, dan lijkt me wit brood het gezondst met de toevoeging daar voldoende groente bij te eten. Volkoren heeft een ongekend aantal nadelen. Nog afgezien vanhet feit dat er geen brood te krijgen is dat niet glyfosaat bevat.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 6 okt '23
  • 16:36

Erg kort door de bocht van onze consumentenbond.
Hier de adviezen uit het Frankrijk van de (bijna) witte stokbroden.
Het hoge vezelgehalte van volkorenbrood is een voordeel, maar het kan ook een groot nadeel zijn voor mensen met gevoelige darmen. Om dit risico te compenseren, raadt het Franse nationale voedings- en gezondheidsprogramma aan om afwisselend volkorenbrood en witbrood te eten. Het adviseert ook de consumptie van volkorenbrood door jonge kinderen te beperken en het te vermijden bij kinderen jonger dan 3 jaar. Volkorenbrood bevat ook fytaten, verbindingen die de opname van calcium en zink beperken. Nog een reden om het niet te overdrijven!

Als je volkorenbrood wilt eten, kun je dit het beste geleidelijk in je dagelijkse voeding opnemen om je lichaam eraan te laten wennen en om je tolerantie te controleren. Begin met 's ochtends je toast in te ruilen voor een of twee sneetjes volkorenbrood. Als tussendoortje kun je ook je industriële koekjes inruilen voor een of twee sneetjes volkorenbrood belegd met fromage frais! Een ander alternatief is om te beginnen met het eten van halfvolle voeding en dan geleidelijk over te gaan op 100% volkoren voeding, afhankelijk van hoe je je voelt.

Pesticiden (Franse consumentenorganisatie 60 miljons des consommateurs):
Met name in volkorenbrood, sommige vermoedelijk hoormoonverstorend zoals cypermethrin, dat in 10 producten werd gevonden, waaronder gewone broden.
Het onderzoek raadt aan om biologisch volkorenbrood te kiezen om residuen van pesticiden te vermijden.

De meeste bakkers hebben ook zuurdesembrood dat veel van de fytaten is kwijtgeraakt.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 6 okt '23
  • 12:24

Zoiets schept gevaarlijke precedenten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.