Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
7
Fotocredits: 'Gehakt', HolgersFotografie via Pixabay

FlashConsumentenbond mag mening over vet hebben

De Consumentenbond checkte de vetpercentages van 62 soorten mager of extra mager rundergehakt uit 12 Nederlandse supermarktketens. Maar 5 producten bevatten minder dan 10% vet. De Europese richtlijnen blijken niet eenduidig over de hoeveelheid vet die in mager rundergehakt mag zitten. Mager gehakt rundvlees mag maximaal 7% vet bevatten. Maar voegt de producent een beetje water of aroma toe aan het gehakte vlees, dan mag er 15% vet in zitten volgens de Nederlandse Warenwet. De Consumentenbond wil dat de Nederlandse regels worden aangescherpt. Volgens de supermarkten is de Bond bij hen aan het verkeerde loket. Alleen de politiek kan de regels aanpassen.

Is 15% vet te veel om gehakt mager te noemen? "Dat is een mening van de Consumentenbond. En die mening mogen ze hebben," reageert supermarktkoepel CBL.

Nu.nl - Mager rundergehakt is volgens Consumentenbond vaak helemaal niet mager | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl, 25 apr 2022
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Ton Terlouw
Ton Terlouw Land- en tuinbouwtechnologie
 • #7
 • 1 mei '22
 • 22:14

#5 Eric, helder, des temeer argument om dit publiek wel toegang te geven tot goeie info, zonder dat het te ingewikkeld wordt. De Consumentenbond helpt daarbij, en de voedingsmiddelen branche, verschuilt zich achter een wet die door hun gelobby zover is afgezwakt dat de minst draagkrachtige consument er de gezondheidsdupe van wordt.

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
 • #6
 • 1 mei '22
 • 20:59

#5 Toon, ik neem social media ook niet als maatstaf voor gezonde voeding, integendeel, maar een groot deel van de Nederlanders doet dat wel.

Ton Terlouw
Ton Terlouw Land- en tuinbouwtechnologie
 • #5
 • 1 mei '22
 • 13:08

#2 Eric, het lijkt mij onverstandig de inhoud van social media als maatstaf te nemen voor gezondere voeding. Het is zeer terecht dat er signalen aan zowel overheid als de voedingsmiddelenbranch worden gegeven. Zeker als je weet dat die bizarre regels er gekomen zijn door oneindig vastberaden lobbyen van diezelfde voedingsmiddelenbranch, die zo veel mogelijk vrijheid wil hebben om goedkoop materiaal op te waarderen met marketing ipv kwaliteit en gezondheid, ondanks al hun positieve imagebuilding.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
 • #4
 • 26 apr '22
 • 22:30

Draait de super biefstuk, runderlappen, rundersoepvlees, sukadelappen, hamlappen, nasi/bamivlees door de gehaktmolen, dan komt er gehakt uit met een 3 à 4x zo hoog vetgehalte !? Opvallend is het verschil in vetgehalte tussen mager rundvlees (2g/100g) en mager rundergehakt (12g/100g)

Kon overigens geen gehakt of tartaar naturel (zonder aroma's, kleurstof, zout) vinden bij de grootgrutter, maar wel stukken vlees zonder toevoegingen. Tussen haakjes vetgehalte volgens etiket.

- Vlees (onbehandeld), Nutri-score A:
Biefstuk (1,8), runderlappen (2), rundersoepvlees (5), sukadelappen (5,5), hamlappen (2,8), nasi/bamivlees (3,1).

- Gemalen product Nutri-score meestal C/D, door het hoge vetgehalte:
Tartaar (9,8), Duitse biefstuk (4,8), rundergehakt (16), mager rundergehakt (12), rundergehakt van weidegangkoeien (20), HOH gehakt (16).

Waarom het vlees van weidegangkoeien zo vet is weet ik niet, maar ik weet wel meer niet.
Koop een gehaktmolen of ga naar je slager als je mager gehakt of zonder zout wilt hebben.

Marjan van Lunteren
 • #3
 • 26 apr '22
 • 17:53

1) Consumentenbond heeft de etiketten gelezen lees ik op hun website. Dus niet gemeten hoeveel vet er in het gehakt zit.
2) De consument wordt op het verkeerde been gezet als er gezegd wordt "mager rundergehakt" maar er meer vet in zit dan in half om half gehakt. Varkensgehakt is vetter dan rundergehakt.
3) Rare regel dat als je maar iets aan gehakt vlees toevoegt, het dan ineens niet meer hoeft te voldoen aan de Europese regels.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.