9
Fotocredits: 'Suikerhoudende dranken',pixabay

Flash Dagelijkse KostCola en wijn over de grens veel goedkoper, dat heeft grote gevolgen

Nederlanders halen hun cola sinds 1 januari liever over de grens. De verhoging van de verbruiksbelasting op frisdrank en alcoholvrijbier heeft geleid tot een grote toename in grenstoerisme, aldus de Telegraaf. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) dringt daarom aan bij de onderhandelende nieuwe regering om de verhoging van de verbruiksbelasting terug te draaien.

De verhoging van de verbruiksbelasting levert de overheidskas naar verwachting jaarlijks €300 miljoen op, maar de buurtsupermarkten in de grensregio leveren fors aan omzet in. Een fles cola is in Duitsland inmiddels €0,70 cent goedkoper. Ook de accijns op alcoholhoudende dranken is met 8,4% gestegen. In Duitsland is een fles wijn nu €1,50 goedkoper. Daarbovenop komt dat per 1 juli een verkoopverbod op tabak in de supermarkten ingaat. De ING verwacht dat dit een daling van 1,5% supermarktomzet zal veroorzaken. Een lokale ondernemer rapporteert nu al een wekelijkse daling van €1.000 in tabaksomzet.

Voor de invoering van de ‘vlakke suikertaks’ kwam al veel protest vanuit de sapmakers, frisdrankbranche en de plantaardige zuivelorganisaties. Nu leidt de verhoogde verbruiksbelasting ook tot bezorgdheid bij ondernemers en brancheorganisaties over de leefbaarheid van grensgebieden. Als buurtsupermarkten verdwijnen, kunnen de huizen in de omgeving wel €20.000 tot €30.000 minder waard worden.

Econoom en hoogleraar retail marketing Laurens Sloot is scherp over de keten van ongewenste gevolgen die een belastingmaatregel door onnadenkendheid heeft.De Telegraaf - Just a moment..., 15 jan 2024
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
 • #9
 • 20 jan '24
 • 21:25

Klopt, ze zijn maar liefst één cent duurder per stuk dus Lidl Duitsland heeft voor mij afgedaan, daar ga ik nooit meer heen!
Ik snap dat het assortiment aan de vraag wordt aangepast dus blijkbaar staat deze AH in een buurt waar grote omzetten worden gedraaid op een enorm assortiment van feitelijk dezelfde kokosmelk in allerlei verschillende verpakkingen en niemand wil gedroogde peulvruchten.
Vaak ligt het wat eenvoudiger is mijn ervaring. Na een verbouwing had de Aldi in een dorp verderop ineens geen Kanzi appels meer en dat al maandenlang. Ik vraag de caissière hoe dat kan. Daar werden allerlei verklaringen bij gehaald èn de manager, die nog meer verklaringen had. Sindsdien liggen ze bij ieder bezoek weer in de winkel. Gewoon vergeten te bestellen, maar niemand zal het toegeven.
Overigens als ik naar de prijzen van het rundvlees bij AH.nl kijk, dan kan daar rustig wat korting gegeven worden. Van het gewone rundvlees dan, want het Ierse wordt per stuk verkocht, da's om het winkelen avontuurlijker te maken. Bij de kassa hangt een AED.

Anno Nym
 • #8
 • 19 jan '24
 • 22:46

#6 Hm, zijn de eitjes daar duurder dan in NL. Apart. Hoef ik in ieder geval niet voor de eitjes naar de oosterburen :)

Of de AH heeft wat je zoekt, hangt ook af van de grootte van de AH en de buurt. Als er veel Indonesische mensen wonen verkopen ze meer spul voor die keuken bijv. Ik woon vlakbij twee AH's, de een heeft veel meer van alles. De andere heeft minder assortiment maar veel meer 35%/40%/70% kortingsstickers. M'n vriezer zit vol met vlees waar ik gemiddeld de helft voor heb betaald. Laatst nog 7 kilo Iers rundvlees gekocht met 35% korting, bovenop de 20% Bonuskorting. Best leuk, als je zoals ik carnivoor bent.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
 • #7
 • 18 jan '24
 • 18:42

AH heeft veel buitenissige zaken. Eerlijke traditionele vaderlandse kost zoals gedroogde grauwe erwten of zelfs maar kapucijners zal men er vergeefs zoeken.

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
 • #6
 • 18 jan '24
 • 16:50

#5 Ik ben daarstraks speciaal voor jou naar de Duitse Lidl gegaan Otto en ontdekte dat 10 biologische eieren 3,29 EUR kosten. Als ik naar de slachterij ga, zit ik al bijna in Duitsland en ik vind het prettig winkelen daar; ruime gratis parkeergelegenheid, vriendelijk personeel en een ruim assortiment.
Zo'n AH draait voor mij altijd op een teleurstelling uit, ik was er laatst nog op zoek naar sereh, coconutcream en laos. Dat eerste hadden ze vers, de laos voor een schandalig bedrag in poedervorm en op de afdeling kokos en enorm assortiment kokosmelk in blikken en pakken van diverse merken in allerlei verschillende hoeveelheden, maar geen coconutcream. Voor iets pittigers dan een jalepeno hoef je daar ook al niet te komen en toen ik er een keertje gedroogde linzen zocht kon ik ze alleen in een blik, pot of zak kopen. Van diverse merken uiteraard, want AH heeft een uitgebreid assortiment. De winkel doet ook meer denken aan een jeugdhonk dan een serieus bedrijf.

Anno Nym
 • #5
 • 17 jan '24
 • 22:05

#4 wat vraagt de Duitse Lidl voor z'n biologische eitjes?

En inderdaad, best vaak prima aanbiedingen bij de Lidl. Ook vaak veel goedkoper dan de AH met hun gewone producten. Toen ik bij de Duitse Lidl was vond ik het trouwens niet of niet veel goedkoper dan in NL, voor mij de moeite niet waard om grensoverschrijdend te shoppen. Maar daarvoor eet en drink ik waarschijnlijk te weinig 'voedsel'.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.