1
Fotocredits: ‘Pepsi Challenge’, Sean Loyless

FlashCola Chernogolovka teken van deglobalisering?

Iemand moest het doen: in het gat springen dat Pepsi en Coca-Cola achterlaten in Rusland. Beide bedrijven staakten begin maart de verkoop van frisdrank in het land. De Russische Cola Chernogolovka ligt nu niet alleen in hotels, restaurants en cafés, maar ook bij grote Amerikaanse fastfoodketens. Want het lukte zowel Burger King als KFC niet om de Russische vestigingen van franchisenemers te sluiten.

Het was Pepsi die ten tijde van de Koude Oorlog sluw de eerste Russische slag won. Het strikte de toenmalige vice-president Nixon om Chroesjtsjov een slok Pepsi te laten drinken op beeld. Al duurde het tot 1972 voordat Pepsi het eerste kapitalistische merk werd dat in de Sovjet-Unie werd geproduceerd. Coca-Cola volgde pas twee decennia later. De makers van Cola Chernogolovka hopen nu de harten van de Russen (terug) te veroveren. Raakt de VS met Chernogolovka zijn mondiale cola-hegemonie kwijt?

Reuters - With Coke and Pepsi out, Russian company says it's time for Cola Chernogolovka, 5 jul 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Anno Nym
  • #1
  • 10 jul '22
  • 20:16

-verkeerde artikel-

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.