4
Fotocredits: 'Operatiekamer', David Mark via Pixabay

Flash Dagelijkse KostCO2-voetafdruk medische zorg moet drastisch omlaag

Een gemiddelde operatie stoot 202 kilo CO2 uit. Dat is vergelijkbaar met een rit van 1.300 kilometer van Amsterdam naar Zuid-Frankrijk met een gemiddelde benzineauto. In totaal is de medische zorg verantwoordelijk voor 7% van de Nederlandse CO2 -uitstoot. Gezien de doelstellingen van de Green Deal moet dat drastisch omlaag.

Ziekenhuizen zetten zich in om de CO2-uitstoot te verlagen. Het zogeheten ESCH-R onderzoeksconsortium heeft een subsidie van €6 miljoen gekregen om zogeheten circulaire zorg na te streven. Het Erasmus MC betrekt daarin de hele keten: van plasticontwikkelaars tot afvalverwerkers. De ambitie is om de meest vervuilende medische producten te wijzigen, maar dat mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van zorg of de veiligheid.

Nu is de jaarlijkse afvalberg per ziekenhuis zo’n 2 miljoen kilo, met de operatiekamer als grootste vervuiler. Een oplossing is bijvoorbeeld om van wegwerpmateriaal weer terug te gaan naar wasbare operatiejassen. Het consortium wil de impact van dergelijke maatregelen doorrekenen van één ziekenhuis naar de hele Nederlandse zorgsector en uiteindelijk naar de wereldwijde zorg.

Om de zorgsector te verduurzamen heeft de overheid €42 miljoen vrijgemaakt. Maar volgens Nicole Hunfeld die leiding geeft aan ESCH-R, zijn er miljarden nodig om de gehele zorgsector, inclusief GGZ, huisartspraktijken en gehandicaptenzorg, te verduurzamen. Het zit ‘m niet alleen in het materiaal, maar ook in de gebouwen.

radio1 - Medische zorg verantwoordelijk voor zeven procent CO2-uitstoot, 17 aug 2023
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Douwe de Jong
Douwe de Jong Energie Economie Eten
 • #4
 • 26 aug '23
 • 10:18

zijn deze getallen inclusief bureaucratie of exclusief ?? De hele keten (alle ketens) hebben allemaal administraties kantoren en ook weer controle instellingen e.t.c. of te wel wantrouwenindustrie.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
 • #3
 • 17 aug '23
 • 19:32

Herstel: 423 ppm CO2.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
 • #2
 • 17 aug '23
 • 14:08

We zitten nu op bijna 223 ppm CO2 deeltjes in de atmosfeer. And it keeps on goin’!
Dé echte ‘oorzaak’ van klimaatverandering en alle weer extremen, tot zelfs bos- en inmiddels stedenbranden aan toe.

De huidige opwarming begon al in 1695. Maarr... Pas ruim een eeuw later ontstond de Industriele Revolutie die door de ‘wetenschap’ verantwoordelijk wordt gehouden als startpunt van de huidige door de mens veroorzaakte CO2 uitstoot met op hol geslagen thermometers ten gevolge.

Maar de temperaturen fluctueerden altijd al. Zonder dat er een mens aan te pas kwam. Trouwens hoeveel mensen liepen er 10.000 jaar terug rond op Aarde?

In tegenstelling tot de alarmerende kletskoek dat de huidige CO2-concentratie ongekend hoog is, kent ons huidig geologisch tijdperk (het Kwartair) echter de laagste gemiddelde niveaus van CO2 sinds het Precambrium.

Hoewel de CO2-concentraties 320.000 jaar geleden kortstondig piekten op 300 ppm, was het gemiddelde van de afgelopen 800.000 jaar 230 ppm (Luthi 2008). Onze huidige geologische periode kent de laagste gemiddelde CO2-concentratie in meer dan 600 miljoen jaar.

Het beste is volgens mij het beste dat de met zijn geweten worstelende footprintbeliever die onder het mes moet daarom maar beter kan afzien van zijn/haar chirurgische ingreep. Alle CO2 reductiebeetjes helpen, het is een optelsom, minister Jetten zegt het zelf. Tempert in een moeite door ook de oplopende zorgkosten. Win win.

Astrid Spijkers
 • #1
 • 17 aug '23
 • 12:54

Vaker gebruik maken van dezelfde instrumenten, minder operaties doen.........ja je kan van alles verzinnen.......

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.