24
Fotocredits: Stal met legkippen, Dierenbescherming

FlashCijfers en boeren

De Groene brengt een uitgebreide tekst over 'sjoemelboeren'. Het blad dook diep in de cijfers over dieren, vergunningen en stikstofmetingen en constateerde net als iedereen die er iets nieuws over wil zeggen dat de officiële cijfers niet kloppen. Statistici en verantwoordelijke bestuurders staan met de mond vol tanden. Mensen met verstand van cijfers snappen waar het aan ligt: je moet niet naar de cijfers kijken, maar naar wat en hoe er gemeten is. Anders vergelijk je alleen maar cijfers, maar niet waar ze over gaan.

Groene Amsterdammer - De stikstofcijfers liggen een stuk hoger omdat veehouders illegale dieren hebben, 3 sep 2020
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
 • #24
 • 10 sep '20
 • 18:49

#10 Dick
Tjeerd de Groot heeft ook kamervragen gesteld. Zoals al eerder gesteld de politiek reageert op de waan van de dag ipv hun controlerende taak uit te oefenen.
De ambtenaren zijn dus weer even bezig om deze vragen te beantwoorden. Zinvolle besteding van belastinggeld ?
Misschien kun jij deze draad aan hem doorsturen dan heeft hij denk ik al voldoende antwoorden op dit broodje aap verhaal.

Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
 • #22
 • 8 sep '20
 • 17:17

#21 John, het stijgt lekker en kan zich ophopen onder atmosferische grenslagen in concentraties tot honderen malen die op grondniveau. In de winter boven een plat land met sneeuw kan zo`n grenslaag wel vormen op 50 tot 100 meter hoogte. Daardoor lopen in december tot februari de meetwaarden soms enorm op, tot wel 200 micromol/m3. Als de zon opgaat breekt de grenslaag en zakt de concentratie weer doordat NH3 verder kan opstijgen.
Ik vermoed dat hoog in de atmosfeer NH3 wel kan worden afgebroken, o.i.v. UV en ozon, maar ik ben geen chemicus dus pin me er niet op vast.
Als NH3 in een wolkenlaag komt reageert het subiet met water tot NH4OH. Wolken zijn koud dus er zal weinig vrij NH3 overblijven, de evenwichtsreactie schuift bij koude sterk naar rechts.

John van Kessel
John van Kessel Land- en tuinbouw
 • #21
 • 8 sep '20
 • 16:24

Nico Gerrits kan ammoniak oneindig stijgen? of breek de ammoniak in de lucht af? Het geeft in ieder geval een extra dimensie aan het gebeuren.

De windkaart komt beter overeen met de rode vlekken dan waar de gehuisveste dieren zitten. Minder verversing is hogere concentratie.

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
 • #20
 • 6 sep '20
 • 19:34

Het RIVM model heeft verliesposten nodig. Emissie min verwaaing min depositie geeft de mogelijkheid om als restwaarde de atmosferische concentratie van NH3 te berekenen. De aanname, die ze niet los willen laten, is dat 40% van de emissie neerslaat. En dat is grote onzin, NH3 gaat omhoog (zie de saterlietmetingen) en valt niet spontaan naar beneden, en er is bovendien geen enkel valide experimenteel bewijs voor de omvang van hun depositie. Niemand van de groene kerk wil aan de berekende depositie twijfelen. Het is niet moeilijk voor te stellen dat LNV en de TBO´s er ook gelukkig mee zijn. En het RIVM krijgt meer subsidie.

(sorry als ik een beetje negatief overkom)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.