0
Fotocredits: 'Braille letters',Daniel Roberts via Pixabay

Flash Dagelijkse KostChocoladeletters voor wie met z’n vingers leest

“Als je nooit een letter hebt gezien, heeft die geen betekenis voor je”, zegt Michiel Bormans van expertisecentrum Koninklijke Visio. Dat geldt dus ook voor de chocoladeletters die Sinterklaas brengt. Voor een blinde is het gewoon een soort reep.

Blindgeboren kinderen hebben niets met de traditionele chocoladeletters die onlosmakelijk met de Sinterklaasviering verbonden zijn. Maar een combinatie van moderne 3D-printtechnologie en het voor blinden wel begrijpelijke braille-alfabet biedt de oplossing. Brailleletters uit 3D-geprinte mallen! En die zijn er nu. Oudere blinde kinderen maakten er een stel zelf. Een chocolaterie maakte nog eens 500 chocolade brailleletters met de mallen die door Visio werden gemaakt om uit te delen. Braille is een taal met patronen van punten die blinden met hun vingers kunnen lezen.

De mallen en de speciale chocoladeletters werden deze week feestelijk onthuld. Visio koos voor de letters S, P, M en O in braille. De S en de P zijn natuurlijk van Sinterklaas en Piet. De keuze voor de O en de M komt voort uit de gedachte dat die letters bij gewone chocoladeletters de meest chocolade bevatten. Dat is een mythe die bij brailleletters al helemaal wordt gelogenstraft. In braille hebben de Q en de Y de meeste punten.

Er blijkt een markt te zijn voor braille-chocoladeletters. Chocolatier Irene Lafeber van Chocopunt in Nistelrode heeft de brailleletters inmiddels in het assortiment en zegt er al “een stuk of honderd" te hebben verkocht.

NRC - Lang verwacht, toch gekomen: de chocoladeletter in braille, 5 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.