3
Fotocredits: Zeecontainer 'China', Andreas Nilsson

FlashChinese lockdowns veroorzaken ‘fenomenale’ verstoring mondiale logistiek

Door al het nieuws over Rusland, zouden we bijna gaan denken dat Poetins Rusland in zijn eentje verantwoordelijk is voor de hevig inflatie waar de wereld mee te maken heeft. Vergeet de invloed van China niet. Het land koos voor het uitroeien van SARS-CoV-2. Het beleid plaatst China in een andere positie dan Westerse landen. Wij krijgen bijna allemaal corona. In China kregen tot nu toe nog maar heel weinigen Covid-19 als gevolg van het strenge beleid om het virus in te dammen.

Dat maakt Chinezen nu extra vatbaar voor de besmettelijke Omikron-varianten. Dat leidt tot havensteden die zomaar stil kunnen vallen vanwege lockdowns en quarantaines. Door de stilstand in het openbare leven, leidt dat weer tot - zoals de South China Morning Post het noemt - 'schokgolven' in wereldwijde toeleveringsketens. Dat zorgt voor tekorten overal in de wereld omdat spullen niet aan- of afgevoerd kunnen worden. De Chinese krant die het Westen een venster op China biedt, schrijft dat de Chinese havenblokkades een "fenomenaal" effect kunnen hebben op de mondiale toeleveringsketens die nog herstellende zijn van twee jaar pandemie. Strenge virusbeperkende maatregelen van lokale overheden zullen echter het vrachtvervoer vanuit en naar China belemmeren en de vervoersprijzen opdrijven, denken logistieke deskundigen.

South China Morn. Post - ?Prepare for turmoil?: China?s virus lockdowns ramp up supply-chain risks, 17 mrt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Anno Nym
  • #3
  • 21 mrt '22
  • 12:10

Kees #2 Veel automatiseren en bullshit banen verminderen.
Als je bijv minder belastingregels hebt, heb je ook weer minder mensen nodig om het allemaal te faciliteren en controleren. Genoeg banen die niks opleveren voor de economie.

Kees verhagen
Kees verhagen Land- en tuinbouw
  • #2
  • 21 mrt '22
  • 9:26

#1 joep dan zal er minder producten worden verkocht deze zullen een stuk duurder worden . Maar afgezien daarvan hoe wou je aan werknemers komen die dit gaan maken ?

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 17 mrt '22
  • 22:10

We worden er zo langzamerhand steeds vaker mee geconfronteerd dat we veel meer lokaal moeten oplossen, ook al willen we niet.

'Laten we de navelstreng met China doorknippen en de productie weer naar Europa halen' (Trouw)

Zo heeft Frankrijk is een tijdje geleden al begonnen met het terughalen van o.a. meubelproductie, textiel, speelgoed en meer uit lage loon landen zoals China. Kortere levertijden, sneller aanpassen aan de wensen van klanten, snellere en betere service dicht bij huis, geen communicatieproblemen, minder bedrijfsspionage (veel plagiaat), meer werkgelegenheid.
De Franse minister van Economie, Bruno Le Maire heeft in 2020 al een deel van het corona herstelplan van 100 miljard euro gereserveerd voor dit doel. 't Wordt tijd dat wij dat ook doen, onze afhankelijkheid van andere landen is zeer groot, zo niet groter dan die van Frankrijk.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.