2
Fotocredits: 'Alcohol', pixabay.com

FlashCanada diaboliseert iedere vorm van alcoholgebruik

De nieuwe Canadese alcoholrichtlijn beveelt je aan zich te beperken tot 1 of 2 drankjes per week. Voortschrijdend inzicht, noemt het Canadian Centre on Substance Abuse and Addiction (CCSA) de aanbevelingen in de herziene alcoholrichtlijn uit 2011.

Om de laatste stand van zaken rond de schadelijkheid van alcohol te analyseren plozen 23 wetenschappers 2 jaar lang 6.000 onderzoeken uit. Het CCSA identificeert kanker, hartaandoeningen en beroertes als gezondheidsrisico's. Ook verwondingen en geweld plaatsten ze in het rijtje negatieve gevolgen.

Het rapport Canada’s Guidance on Alcohol and Health spreekt niet meer van een limiet, maar van een 'continuüm': hoe meer je drinkt hoe hoger het risico op bovengenoemde gevolgen. Geen alcohol betekent geen risico, 1 of 2 drankjes een laag risico, met 3 tot 6 drankjes per week loop je een gematigd risico en met 7 drankjes of meer loop je een hoog risico. "Elk drankje telt", zeggen de Canadese autoriteiten.

Om Canadezen de 'realiteit van alcoholgebruik beter te laten begrijpen' pleit het CCSA voor waarschuwingslabels op alcoholhoudende verpakkingen. Het etiket zou de inhoud in standaardeenheden, de richtlijnen en de risico's moeten bevatten.

De onderzoekers krijgen kritiek van collega's uit de wetenschap. Wie zichzelf een matige drinker vond, krijgen 'opeens' een verscheidenheid aan risico's in hun schoenen geschoven. Dat zou 'angst en stress' veroorzaken. Ook zou het plezier en de stressverlichting die met het drinken van een glaasje alcohol worden geassocieerd buiten beschouwing laten.

More than 6 drinks a week puts your health at risk: New Canada?s Guidance on Alcohol and Health | Canadian Centre on Substance Use and Addiction, 20 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #2
  • 21 jan '23
  • 19:51

Ondertussen start Canada een proef met het legaliseren van van het bezit van kleine hoeveelheden harddrugs.

Gert van der Hoek
  • #1
  • 20 jan '23
  • 10:36

Diaboliseren maar dan van de wetenschap?
Ze hebben gelijk denk ik, alcohol is gif , hoe je het ook bekijkt. Wel lekker gif natuurlijk... :) .

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.