0
Fotocredits: 'Chocolade snippers', Wikimedia

Flash GezondheidCacaovruchtchocolade, een extraatje van dezelfde bonen

Snoepen zonder schuldgevoel? Dat kan met chocola van cacaovrucht-afval die ontwikkeld is door Zwitserse onderzoekers. De chocola is behalve minder verspillend ook beter voor je gezondheid omdat er minder suiker is toegevoegd en omdat het eindproduct meer vezels bevat.

De onderzoekers gebruiken voor de productie van de nieuwe chocola het vruchtvlees van de cacaovrucht en de schaal van de cacaoboon, die normaal weggegooid worden. Uit het vruchtvlees persen ze zoet sap en de schaal malen ze tot een poeder.

De nieuwe ‘cacaovruchtchocolade’ bevat 20% meer vezels, 10 gram minder verzadigd vet, 33% minder suiker dan normaal en bevat geen toegevoegde suiker.

Dat maakt de chocolade klimaat- en milieuvriendelijker dan conventionele chocolade. De productie van suikerriet verbruikt veel energie en heeft een hoge CO2-uitstoot. Bovendien wordt minder van de cacaovrucht weggegooid. De boon wordt er waardevoller door.

De nieuwe chocolade viel bij tests in de smaak bij professionele proevers van de universiteit van Bern. Toch kan het nog wel even duren voordat jij de chocola kunt proeven. Er zijn namelijk nog geen machines en productielijnen ontworpen om het sap en poeder grootschalig te produceren en assembleren tot een commercieel bruikbaar nieuw product.

Knack - Nieuw recept voor chocolade: beter voor uw gezondheid én voor het milieu, 2 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.