1
Fotocredits: 'Cacao Seeds', Giulian Frisoni

Flash VoedselketenCacaoprijs duikt naar beneden, markt schommelt enorm

De cacaoprijs was tot astronomische hoogte gestegen. Nu laat het de grootste en snelste daling ooit zien. In twee dagen tijd ging de prijs met 27% naar beneden. Op 19 april kostte een ton cacaobonen nog $11.461, terwijl dat op 30 april nog maar $8.405 was.

Door droogte en ziektes ontstond er de afgelopen maanden een enorm cacaotekort. Dat joeg de cacaoprijs omhoog. Daar leek geen einde aan te komen. Eindelijk is het een beetje gaan regenen in West-Afrika, waar de belangrijkste cacaoproducenten zijn gevestigd. Dat verhoogt de kans op een goede oogst.

Daarnaast is er sprake van een markteffect. De Intercontinental Exchange, de beurs waar cacaobonen worden verhandeld, heeft zijn margeverplichtingen, geld dat een handelaar als zekerheid moet storten om te mogen handelen, verhoogd tot bijna €17.000 per contract. Doordat veel handelaren deze bedragen niet kunnen betalen, moeten ze stoppen met handelen. Daarom zijn er minder kopers en verkopers op de markt. Dat leidt tot grote prijsschommelingen. Vermoedelijk is de markt daar voorlopig nog niet vanaf.

Het Financieele Dagblad - Cacaoprijs schiet alle kanten op, 2 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 2 mei '24
  • 13:59

What goes up must come down.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.