1
Fotocredits: 'Bushmeat', wikimedia

FlashBush meat illegaal, maar gewild

Alleen al in de restaurants van Brazzaville (Congo) en Kinshasa (Democratische Republiek Congo) komen dagelijks 10.000 gerechten met bush meat op tafel. Dat heeft een grote ecologische impact, ontdekten Britse onderzoekers. Niet alleen sterven diersoorten als apen, antilopen en stekelvarkens in snel tempo uit, ook is het risico van zoönoses - ziekten die van dier op mens overspringen - groot.

Brazzaville en Kinshasa, tegenover elkaar gelegen op beide oevers van de Congo-rivier, vormen samen de grootste stedelijke agglomeratie van Afrika. Het meeste bush meat is afkomstig van stroperij. Van de 326 geïnterviewde restaurant- en kraampjeshouders, zeiden er maar 3 dat ze geen vlees van wilde dieren verkochten, omdat dat illegaal is. Voor de anderen golden redenen als een goede winstmarge, grote vraag en 'bijdragen aan het in stand houden van de Congolese cultuur' om dat vooral wel te doen.

Independent - Around 10,000 wild meat dishes served in two African cities each day, 2 apr 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Bram van Driel
Bram van Driel Voormalig redacteur, Foodlog
  • #1
  • 28 apr '22
  • 15:57

Een nieuwe publiekscampagne moet Congolezen leren kip van de boer te eten of lokaal gevangen vis in plaats van bush meat. Daarvoor zal het in ieder geval helpen als wild eten minder trendy en luxe wordt. “De consument die wild wil eten, is het probleem. Hun eetgedrag moet veranderen.” zegt Juliet Wright van de Wildlife Conservation society in Trouw. Overigens is de situatie in deze grootste stedelijke agglomeratie van Afrika (Brazzaville en Kinshasa) slechts het topje van de ijsberg. Op veel plekken in Afrika, Zuid-Amerika, en Azië is bush meat populair, met daaruit resulterende dramatische ecologische gevolgen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.