2
Fotocredits: Stuwdam Edersee, webandi, via Pixabay

Flash EnergieBrussel verwaarloost Europa’s oudste duurzame energiebron

De 10 grootste spelers in de waterkrachtwereld hebben de handen ineengeslagen en werken sinds een paar maanden samen in het consortium EU Hydropower Alliance. Vorige week kwamen de leden bijeen in Brussel.

De waterkrachtwereld wil meer aandacht van Europese beleidsmakers, maar die zien de hydrokrachtproducenten niet staan. Deze duurzame energie-industrie is duurder dan zon. In het ergste geval is een Kwh 8 keer zo duur als zonne-energie, zodat investeerders wegblijven. Daar komt nog eens bij dat er tegenstanders zijn van het uitbreiden van stuwmeren omdat ze natuur onder water zetten.

De industrie wil financiële steun voor waterkrachtprojecten omdat die een stabiele energiebron zijn. Je kunt de productie naar believen aan en uit zetten. Die eigenschap verdient een financiële waardering, zeggen de 10 consortiumpartners.

Volgens Xabier Viteri, directeur van het Spaanse Iberdrola Renewables, is de grootste uitdaging voor de sector “het ontbreken van een business case”. Viteri geeft ook aan dat de sector last heeft van bureaucratische rompslomp, zoals lange toelatingstrajecten.

Daarom vindt Viteri dat de EU een waterkrachtstrategie moet ontwikkelen. De Europese Commissie heeft daar weinig trek in. Volgens Mechthild Wörsdörfer, adjunct-directeur van de energieafdeling van de Commissie, is zo'n aanpak niet nodig omdat de sector in Europa gevestigd is en niet naar het buitenland kan verhuizen.

De waterkrachtsector is belangrijk voor de Europese energievoorziening. Waterkracht produceert 12% van de elektriciteit in de EU. Waterkracht voorziet bovendien in 90% van de flexibele energieopslag in de EU: als er een overschot aan energie is, wordt water omhoog gepompt om het later langs de turbines te laten stromen en de energie te oogsten als er behoefte aan is.

EurActiv - Europe?s oldest renewables industry wants more attention from Brussels, 1 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #2
  • 2 nov '23
  • 22:01

Reactie bij verkeerde topic, verwijderd

Harry Romijn
Harry Romijn Levensmiddelenhandel
  • #1
  • 1 nov '23
  • 12:45

Ik zie het opslaan van (zoet) water veel belangrijker om droogte tegen te gaan. Waterkracht omzetten in stroom zie ik meer als een secundair gevolg, waarbij het kunnen inzetten wanneer gevraagd ( als het niet te droog is geweest ! ! ) een zeer prettige bijkomstigheid is. Dus 100% betrouwbaar ? NIET !

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.