0
Fotocredits: 'Border', Pixabay

Flash VoedselketenBritten weten eindelijk wat grenscontroles kosten

De geplande nieuwe grenscontroles na de Brexit op landbouwproducten die uit de EU worden geïmporteerd, zullen bedrijven naar schatting £330 miljoen per jaar kosten aan extra bureaucratische rompslomp. Dat heeft de Britse regering toegegeven, schrijft de Financial Times.

Het gaat dus om groente, fruit, bloemen, planten, pootaardappelen, zaden, veevoer, granen, vlees, eieren, zuivel etc. Daar vinden veterinaire en sanitaire controles op plaats.

Vanaf januari volgend jaar zullen Europese bedrijven meer papierwerk in moeten leveren om landbouwproducten naar het Verenigd Koninkrijk te exporteren. Vanaf april 2024 worden fysieke controles ingevoerd.

De logistieke sector en de voedingssector waarschuwen al langer dat de nieuwe grenscontroles de prijzen van voedsel verder omhoog zullen stuwen voor de toch al door brexit en inflatie tegelijk geplaagde consument.

De nieuwe grenscontroles zijn meerdere keren uitgesteld sinds de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK in januari 2021 van kracht werd. Volgens de regering zullen de grenscontroles de inflatie over 3 jaar met 0,2% verhogen.

FinTimes - New Brexit border checks to cost business £330mn a year | Financial Times, 3 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.