0
Fotocredits: 'Gezonde keus', greggavedon.com

Flash GezondheidBritten eten minste groente in 50 jaar, daling met 15% in één jaar

Alle inspanningen van de Peas Please-campagne hebben niet kunnen voorkomen dat de verkoop van groenten door Britse huishoudens daalde naar het laagste niveau in de afgelopen 50 jaar. Volgens actievoerders zijn de kostenstijgingen van levensonderhoud de belangrijkste verklaring voor de daling.

Het Britse Peas Please-initiatief brengt sinds 2017 boeren, detailhandelaren, cateraars, fabrikanten, overheidsdiensten en lokale autoriteiten samen met als doel het voor iedereen gemakkelijker te maken om groenten te eten. Maar zelfs de samenwerking van 110 organisaties kon niet voorkomen dat de groenteconsumptie juist afnam.

Officiële cijfers laten zien dat de gemiddeld Brit via zijn eten thuis, in restaurants en via afhaalrestaurants in 2020-21 nog 182 gram per dag kocht, een jaar later daalde dat naar 154 gram (15%). Naar verwachting liggen deze cijfers nu nog lager.

Verkoopdata laten zien dat groente slechts 5,9% uitmaakt van het boodschappenmandje van huishoudens met een inkomen onder £10.000 (€11.668), vergeleken met 8,2% voor degenen met een inkomen boven £70.000 (€81.679). De aanbeveling ligt op 20%.

De Food Foundation verwacht dat veel huishoudens, en dan vooral de ongeveer 17 miljoen Britten die in voedselarmoede leven, bezuinigen op gezondere voedingsmiddelen omdat die per calorie duurder zijn dan geraffineerde, zoete, vette en zout houdbare artikelen. Volgens de liefdadigheidsorganisatie moeten bedrijven meer stappen zetten om iedereen toegang te geven tot een gezond dieet.

TheGrocer - Veg sales fall to lowest point in 50 years, 6 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.