8
Fotocredits: Boerenprotest Den Haag, 2 juli 2020, Annika de Jong voor FL

FlashBoze boeren gaan weer toeren

Hoewel het publiek vakantie wil en genoeg heeft van al het zich eindeloos herhalende nieuws (meer bouwen, rijden en vliegen zonder extra stikstof, onzekerheid over corona, de EU en Rutte en de ruzies en intriges tussen wereldleiders) toeren de boeren weer naar het RIVM. Alsof het nog iemand interesseert, vragen ze aandacht voor hun case bij het publiek; de minister is er weken geleden al mee opgehouden. In arren moede stikken de boeren in stikstof. Een trekkertocht geeft weer even een verzetje.

Boerderij - RIVM wederom kop van jut Farmers Defence Force, 20 jul 2020
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
 • #8
 • 21 jul '20
 • 14:35

#7 Boy: Als er een tekort is zal dat het hardst aankomen bij mensen die er geen geld voor hebben en die wonen meestal niet in NL.

Door de wereldwijde lockdowns en andere gestoordheid is dat al enkele maanden aan de gang in veel landen, omdat daar gewoon geen eten naartoe gestuurd is, of mondjesmaat zodat alleen de rijken er als eerste bij konden komen, omdat vliegtuigen een hele tijd aan de grond stonden.

Daar hebben we geen acties van onze boeren voor nodig.

Boy Griffioen
Boy Griffioen land- en tuinbouw
 • #7
 • 21 jul '20
 • 14:18

Marco Maas #2 Het voedsel zal hier niet zo snel schaars worden. Hooguit wat duurder en slechter van kwaliteit. Als er een tekort is zal dat het hardst aankomen bij mensen die er geen geld voor hebben en die wonen meestal niet in NL. Vervolgens zijn die mensen hongerig, boos en wellicht radeloos. Dat komt de stabiliteit in die gebieden niet ten goede en die mensen zullen willen vertrekken naar een betere wereld. En verder zie je een regering die zich in alle bochten wringt om maar zo min mogelijk mensen tegen zich te krijgen legt wat noodverbanden om maar door te kunnen gaan zoals we gingen. Wat economisch gezien ook klopt op de korte en middenlange termijn. En verder vooruit regeren is in een democratie en in internationaal verband erg lastig. Ik verwacht er vooralsnog niet zo veel van. Frank Verhoeven & Jan Willem Erisman schreven over de combinatie van minderen met stikstof en minderen met kosten dat lijkt een weg die waarschijnlijk nog wat perspectief bied als het op je bedrijf is in te passen. Andere modellen hebben een ander verdienmodel nodig om winstgevend te zijn ofwel de schaal om daar de winst te halen. En dan hebben we het over het algemeen niet meer over een normaal gezinsbedrijf.

Astrid Spijkers
 • #6
 • 21 jul '20
 • 13:12

Marco, ik doel op de zin of het publiek er wel aandacht voor heeft of niet. Dat heeft het publiek nauwelijks, tenzij het HUN schaadt, bijv als de snelwegen door boeren afgezet zijn en zij niet naar hun werk komen. Dan hebben ze commentaar dat zij 'hun brood niet kunnen verdienen doordat de boeren de boel afsluiten'. Als een nuchtere boer dan antwoord 'wie maakt jouw brood dan?' hoor je geen tegengeluid, niet eens van 'ja, daar heb je wel gelijk in'. Pas als er geen brood meer op de planken ligt omdat boeren de tarwe gewoon niet meer oogsten of wat dan ook, pas dan heeft het gewone klootjesvolk er aandacht voor.

Het gaat mij niet om of er idd schaarste zal komen, wie weet gebeurt dat wel of niet, dat is nu niet te zeggen, het gaan om het 'gewone' volk die het geen bal interesseert, als zij maar hun ding kunnen doen.

Marco Maas
Marco Maas Land- en tuinbouwtechnologie
 • #5
 • 21 jul '20
 • 12:33

Harry van den Burg,

Het punt waar ik feitelijk op reageer is dat een eventuele afname van het aantal boeren geen lagere voedselproductie tot gevolg heeft omdat bijv. de grond gewoon benut blijft maar dan door iemand anders. Voorzover je doelt op boeren en het landschap, ook daar is sprake van onnodig angst zaaien. Het landschap stort niet in als er minder boeren of dieren zijn, in tegendeel veel kans dat het landschap er aantrekkelijker uitziet bij extensievere veehouderij.

Dus het boerenstandpunt (want daar komt een en ander vaak op neer) dat alle boeren een toekomst gegund moet worden want anders ontstaat er een catestrofe is niet juist.

Maria Janssens
Maria Janssens Eindtijd deskundige
 • #4
 • 21 jul '20
 • 11:55

Ik vind de vastberadenheid van boeren om aandacht te vragen voor hun zaak, mooi. Krijgen we weer een zelfmoord epidemie onder de boeren?
En ook dat de rol en het functioneren van het RIVM steeds meer aandacht krijgt, lijkt mij een goede zaak.

Publiek dat al het gezeur zat zou zijn, zegt naar mijn mening vooral iets over de laksheid, domheid van het verwende publiek. Mag ik zeggen schapen?
Of over de kloof tussen de 'regering' en het 'volk'. Met andere woorden: Het volk moet gewoon gehoorzamen, basta.

Helaas zit het artikel van de Boederij.nl achter een paywall, maar wat ik hier zo lees, lijkt het mij een kortzichtig, denigrerend gevalletje.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.