0

Flash Dagelijkse KostBoermarke zonder spoortje zuivel blijkt favoriet Eiwit Magazine

Vandaag publiceerde Eiwit Magazine van FoodAgribusiness, het zusje van boerenvakblad Boerderij, zijn Top-10 van favoriete makers en verkopers van producten op basis van plantaardige eiwitten.

In de Top-10 van Eiwit Uitblinkers van 2023 blijkt Boermarke, het bedrijf dat al zijn 'echte' zuivel afgelopen zomer de deur uit deed, bovenaan te staan. FrieslandCampina, dat veel te groot is in melk om zich dat te kunnen permitteren, staat op de laatste plek. Verder valt op dat hamburgerketen McDonald's boven Albert Heijn eindigt.

Boermarke maakt sinds 1987 zuivel, maar besloot afgelopen jaar daar helemaal mee te stoppen. Via Tubantia maakten de broers Alexander en Reynier Varvik bekend dat het merk gaat verdwijnen en verandert in Vairy (dat maar één letter verschilt van zuivel in het Engels: dairy).

Ze groeiden in de vegan markt met 800% en kunnen de plantaardige zuivel 15% goedkoper produceren dan echte. Over hun groeipotentieel en ambitie dachten ze niet veel langer na. Over drie jaar moet hun plantaardige kaas, yoghurt en ijs onder eigen merk Vairy of een private label in alle Europese supermarkten te koop zijn. Ze snijden fors in het uitgebreide assortiment dat van 450 producten naar 100 vegan producten gaat.
De volledige stop van Boermarke met echte zuivel werd mede ingegeven door de angst van afnemers: wie vegan wil, wil geen 'besmetting' met ook maar een spoortje dierlijk product.

De Top Tien van niet dierlijke eiwitproductenmakers en -verkopers:

1. Boermarke
2. McDonald’s
3. Albert Heijn
4. Green Protein Alliance
5. De Nieuwe Melkboer
6. BOON
7. Foodvalley NL
8. Avebe
9. Eiwitboeren
10. FrieslandCampina

Pagina niet gevonden - Food & Agribusiness, 28 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.