2
Fotocredits: 'Trekker met precisie-gps', John Deere

FlashBoeren eisen recht om hun trekkers te repareren

Al jaren strijden Amerikaanse boeren voor het recht om hun eigen trekkers te mogen repareren. Nu lijkt de regering-Biden serieus werk te maken van een klacht tegen agrarisch materieelfabrikant John Deere. Het probleem is nijpend: als je aan het inzaaien bent en je tractor vertoont kuren, dan wil je als boer met een noodreparatie zo snel mogelijk weer door. Maar heb je een John Deere-machine of trekker, dan is zelf repareren verboden. Het is bovendien vrijwel onmogelijk vast te stellen wat er mis is, omdat John Deere alle technische kennis in eigen hand houdt. Er moet een gecertificeerde John Deere-technicus bijgehaald worden om het probleem te analyseren. Er mogen alleen John Deere-onderdelen besteld worden - die nog op zich kunnen laten wachten - en dan is de reparatie nog niet eens gedaan. John Deere beloofde in 2018 vanaf januari 2021 reparatiegereedschappen, software-handleidingen en diagnostische toolkits ter beschikking te stellen aan boeren. Dat is nog altijd niet gebeurd.

The Counter - Broad agriculture coalition files federal complaint against John Deere, demanding the right to repair their own tractors, 8 mrt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #2
  • 10 mrt '22
  • 8:49

John Deere heeft meer dan 50% van de totale trekker markt van de USA in handen (voor zware trekkers en combines nog meer). Andere fabrikanten moeten exporteren en hebben hogere kosten, geen dealer netwerk etc.

Dus te weinig concurentie en met alle electronica vandaag de dag is het makkelijk om zaken te blokkeren via niet-eigen chips.

Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
  • #1
  • 9 mrt '22
  • 19:51

Vragen hierbij zijn:
Hoe zit dit bij andere trekker fabrikanten?
of heeft John Deere zo'n machtpositie ? > lees geen concurrentie (meer)?
of zijn ze technologisch zo onderscheidend dat boeren niet om ze heen kunnen (willen)?

Dit moet dan toch zichtbaar worden in verkoopcijfers?
Of denk ik nou raar en werkt marktwerking zo niet?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.