Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
2
Fotocredits: 'Kruiwagens met mest', Sabine van Erp, pixabay

FlashBoer en staat maken winstbron van vervuilen

Boeren stoten te veel stikstof uit, maar hebben daar wel een vergunning voor. Daarom moeten ze worden uitgekocht of technische maatregelen nemen om die uitstoot voor te zijn of af te vangen voor die de lucht ingaat. Boeren in Zuid-Holland hebben bedacht dat je ook van twee walletjes kunt eten. Ze reduceren de uitstoot en verleasen wat ze aan reductie winnen aan de vervuilers in de industrie. Die moet immers ook terug. Zo snijdt het mes aan verschillende kanten. Toch zijn er twee dingetjes die niet helemaal kloppen. Een vergunning is geen commercieel goed waar je geld mee kunt verdienen. Een rijbewijs kun je immers ook niet verkopen. En zo blijft die stikstof van de industrie natuurlijk wel gewoon uitgestoten worden. Leasegeld brengt daar geen verandering in. Het zou minstens in de kas van de Staat der Nederlanden moeten terugvloeien. Maar die vindt het goed. Zo maak je van vervuilen dus een winstbron. En dat is natuurlijk niet goed.

NOS - Nieuwkoopse boeren verleasen stikstofruimte aan industrie, 7 jan 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
  • #2
  • 7 jan '21
  • 18:29

Ik heb al meer geschreven dat het hele stikstofverhaal niet over natuur gaat maar hoe kunnen we blijven ontwikkelen.
Als we echt gaan kiezen zijn we van deze theoretische soap( irreële KDW’s, Aerius met een onnauwkeurigheid van 50-100%, verkeer begrensd tot 5 km., vliegverkeer tot 900 meter etc.) af. Droge heide is net over de grens in Duitsland ook in betere staat als aan de andere kant van de grens in Nederland volgens een artikel van Jaap Hanekamp.Terwijl in Duitsland toch vooral westenwind vanuit Nederland staat.
De ballon loopt langzaam leeg en over een aantal jaren verwonderen we ons over hoe een land in een stikstoffuik dreigde te belanden.

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #1
  • 7 jan '21
  • 13:09

We willen hier nu eenmaal geen logische regelgeving we willen regels die bij de wensen van de meerderheid aansluiten en de kosten drukken.
Vervuilen mag alleen als ik er baat bij heb en al die anderen moeten er meteen mee stoppen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.