0
Fotocredits: 'Blauwe vinvis', Gregory "Slobirdr" Smith, via Flickr CC BY-SA 2.0 DEED

Flash PerspectiefBlauwe vinvis herontdekt de Seychellen

Uit een jaar aan geluidsopnamen onder water bij de Seychellen blijkt dat daar maandenlang blauwe vinvissen hebben gezwommen. Volgens onderzoekers zou het kunnen betekenen dat ze zich in dat deel van de Indische oceaan hebben voortgeplant. Dat is goed nieuws want decennia terug is de diersoort in dat gebied compleet verdwenen door de jacht.

Kate Stafford, een van de hoofdonderzoekers, zei tegen de BBC: “Het blijkt dat als je stopt met het massaal doden van dieren en hen de kans geeft om te herstellen, ze dat ook doen”. Stafford vermoed dat de Seychellen een mooie, rustige plek voor blauwe vinvissen zijn omdat er niet zoveel schepen langs varen.

De onderzoekers maakten de geluidsopnamen door een sound trap aan de zeebodem dicht bij de Seychellen vast te maken. Gedurende een jaar maakte het apparaat opnames van 15 minuten elk uur, elke dag. Daarop was het geluid van de blauwe vinvissen te horen. Hun typische geluid met z'n heel lage frequentie was vooral tussen maart en april hoorbaar.

Het aantal blauwe vinvissen is als gevolg van de walvisvaart vergaand gedecimeerd. In de jaren' 30 kon het gebeuren dat er in 1 jaar 30.000 exemplaren van deze grote vissen werden gedood.

BBC - Blue whales: Ocean giants return to 'safe' tropical haven, 26 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.