0
Fotocredits: 'Regen', Emiliano Arano, via Pexels

Flash EnergieBinnenkort energie van regenpanelen?

Energie van regenpanelen. Het klinkt logisch tijdens deze natte weken in ons land. Waarom niet naast de energie van de zon in droge tijden ook de energie van de regen oogsten? Regendruppels bevatten hernieuwbare energie in de vorm van bewegingsenergie en elektrostatische energie. Onderzoekers van de Chinese Tsinghua-universiteit zijn erin geslaagd die energie te ‘oogsten’. Met een regenpaneel van 15 bij 15 centimeter haalden ze een piekopbrengst van 200 Watt per vierkante meter; zonnepanelen zitten op een piekproductie van tussen de 1000-4000 Watt per vierkante meter. Dankzij het gebruik van zogeheten bridge-array-generatoren is het piekvermogen bijna 5 keer hoger dan bij conventionele regendruppelenergie.

Volgens de onderzoekers is het een veelbelovend resultaat en reden om na te gaan denken over opschaling van de techniek.

Regenpanelen halen incidenteel het nieuws. Zo schreef Quest 3 jaar geleden over het onderzoek van Niels Mendel aan de Universiteit Twente. Zijn team ontwikkelde een materiaal met van boven naar onder een negatief geladen laag, een isolerende laag en een positief geladen laag. Als er water opvalt kan er een stroom gaan lopen tussen de bovenste en onderste laag. Toch hoeven we ons volgens Mendel nog niet te verheugen op regenpanelen, omdat het helemaal niet zo vaak regent en de techniek meer kost dan het oplevert. Of dat ook bij het nieuwe onderzoek zo is, zal moeten blijken.

Heel veel regen? Deze regenpanelen wekken er energie mee op | Change Inc., 3 aug 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.