0
Fotocredits: 'Bierreclames', Alf van Heem, Wikimedia

Flash PerspectiefBierbrouwer legt uit waarom beleggers klimaatverandering bevorderen

Peer Swinkels, CEO van Royal Swinkels Family Brewers (voorheen Bavaria) deelde tijdens een conferentie in Den Bosch zijn kijk op de aanpak van klimaatverandering. Zijn familiebedrijf opende de eerste emissieloze mouterij ter wereld, maar hij benadrukt dat echte oplossingen voor klimaatverandering een systeemverandering vereisen. Maar die ziet hij niet komen omdat de samenleving draait op korte termijn gewin.

Volgens Swinkels faalt de aanpak van klimaatverandering omdat de focus te veel ligt op kortetermijnwinsten ten koste van belangen op de lange termijn. Deze verschuiving in aandacht is vooral te zien in de eigendomsstructuren van bedrijven na de Tweede Wereldoorlog. Familiebedrijven maakten plaats voor beursgenoteerde bedrijven en private equity-fondsen. Daardoor gaan snelle financiële winsten boven langetermijninvesteringen en dus hebben duurzame investeringen die pas op lange termijn renderen het nakijken.

Volgens Swinkels is het fiscale systeem de drijvende kracht achter deze trend. De fiscale behandeling van vreemd en eigen vermogen is ongelijk. Dit benadeelt familiebedrijven, die traditioneel met meer eigen vermogen gefinancierd zijn, in vergelijking met bedrijven die door private equity worden ondersteund en profiteren van renteaftrek op schulden. Daardoor heeft de beurs een dubbel negatief effect op lange termijn investeringen. Swinkels pleit voor veranderingen in de fiscale behandeling van de twee soorten kapitaal om de positie van familiebedrijven te versterken en kapitaal weer op lange termijn te kunnen laten werken. Hij wil de vrijstelling van erfbelasting voor de overdracht van familiebedrijven uitbreiden.

Swinkels' analyse benadrukt de noodzaak van een bredere visie op duurzaamheid en klimaatactie. Die moet verder kijken dan directe financiële winsten en de fundamenten van ons economisch en fiscaal systeem herinrichten.

Het Financieele Dagblad - Bavaria-ceo: ?Belang op lange termijn heeft plaatsgemaakt voor snel gewin?, 11 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.