0
Fotocredits: ‘Fietsen op de Veluwe’, Ahah123456

FlashBewegen beter dan slapen voor je bewustzijn

Stevig bewegen om je cognitieve vermogens te vergroten lijkt zin te hebben. Dat blijkt uit observationeel onderzoek, al is er natuurlijk alleen maar een correlatie aangetoond en geen direct verband.

Britse onderzoekers lieten 4.500 mensen een week lang rondlopen met een apparaat dat 24 uur per dag hun activiteit meet. Deelnemers die korte tijd (6-9 minuten) flink actief waren in plaats van stil te zitten of te slapen, hadden hogere scores voor cognitie. Bij flink actief zijn moet je bijvoorbeeld denken aan fietsen, traplopen, of zwemmen. Aan de andere kant ging de cognitie juist 1-2% achteruit als enkele minuten flink actief zijn, ingewisseld werden voor licht actief zijn, zitten of slapen.

Dat cognitie gebaat is bij het inwisselen van slaap voor beweging is wel tegenintuïtief. Slaap is immers belangrijk voor het brein. Auteur van de studie John Mitchell zegt dat “teveel slaap in verband is gebracht met een slechtere cognitie”. Ook legt hij uit dat slaapkwaliteit misschien wel belangrijker is dan slaapduur en dat de apparaten niet de slaapkwaliteit kunnen meten.

CNN - One type of physical activity protects the brain more than others, study finds | CNN, 28 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.