0
Fotocredits: 'Bever', Denitsa Kireva, via Pexels

Flash Dagelijkse KostBevertechniek tegen overstromingen

Hoe gaan we overstromingen tegen nu klimaatverandering tot steeds extremer weer leidt? Een antwoord is beverdammen, maar dan door mensen gemaakt met als doel water tegenhouden na een storm en het dan langzaam doorlaten. Volgens een nieuwe studie kan dat prima werken. De dam heet dan geen beverdam, maar een ‘lekkende barrière'. De onderzoekers hebben de impact van 105 van dit soort barrières getest over een periode van 2 jaar. De barrières waren verspreid over een paar kilometer van een kleine rivier en gemaakt van natuurlijke materialen zoals bomen, takken en bladeren.

Tijdens stormen konden de lekkende barrières genoeg water opslaan om ten minste vier Olympische zwembaden te vullen. Vervolgens lieten de barrières het water in 7 tot 10 dagen langzaam door. Op deze manier beschermden ze mensen stroomafwaarts tegen overstromingen en de daarmee gepaard gaande menselijke en economische kosten.

Volgens studieauteur Catherine Wilson zijn lekkende barrières vooral effectief in smalle rivieren met steile oevers. Ook zijn ze effectiever tijdens kleine stormen dan tijdens grote. Desondanks zijn ze een goedkope, waardevolle toevoeging aan het arsenaal van overstromingsbestrijders. Daar komt nog eens bij dat ze waarschijnlijk ook nog eens goed zouden zijn voor de biodiversiteit in de rivieren en het land eromheen.

Independent - Beaver-like dams can protect communities from flooding, study finds, 14 aug 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.