1
Fotocredits: Pixabay

Flash PerspectiefBevers té thuis in Limburg

De bever is het grootste knaagdier van Europa. Nadat het dier in het begin van de 19e eeuw uitstierf, werden er vanaf 1988 weer bevers uitgezet, in de Biesbosch, de Gelderse Poort en langs de Maas in Limburg. Vooral in Limburg hebben de bevers het inmiddels reuze naar hun zin.

Volgens de Beleidslijn Bever van de provincie Limburg is er plaats voor 1.200 bevers in Limburg. Inmiddels is de populatie al 2.000 dieren groot, en dan moet "de kraamtijd nog beginnen," schrijft Nieuwe Oogst. Vijfhonderd bevers is eigenlijk het streefgetal.

Maar de dieren doen het goed.

Te goed.

Boeren en het waterschap hebben last van de knaaggrage bevers. Een volwassen bever eet 1 kilo plantaardig materiaal per dag, met schade in akkerbouw-, groente- en fruitgewassen tot gevolg. De dieren graven gangen waar koeien en paarden hun poten in kunnen breken en trekkers in wegzakken. Ze vellen bomen die juist nodig zijn om beken koel te houden. Ze bouwen omvangrijke dammen, waardoor percelen blank komen te staan. Haalt het waterschap zo'n dam weg, is die 's nachts net zo snel weer opgebouwd.

Bestrijden! roepen de Limburgse landbouworganisatie LLTB en Waterschap Limburg. Maar dat gaat zomaar niet: de bever is een beschermd dier op grond van de Omgevingswet.

"We zien de dieren graag verhuizen naar plekken waar ze nuttig zijn voor de natuur," zegt LLTB-bestuurder Theo Coumans. Probleempje: geen enkele andere provincie wil extra dieren en de door beleidsmakers uitgestippelde leefgebieden in Limburg zitten 'overvol'. De dieren houden zich niet aan wat mensen voor hen bedacht hadden en passen niet meer in het plaatje.

Nieuwe Oogst - Limburg blijkt luilekkerland voor de bever, 1 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 1 mei '24
  • 12:42

Wolven zijn gek op bevers, allemaal naar het bronsgroen eikenhout sturen en zij er twee problemen in een klap opgelost.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.