1
Fotocredits: 'Vleesschap Colruyt', Colruyt

Flash VoedselketenBelgische supermarkt gaat boer nóg meer betalen voor rundvlees

De Belgische supermarktketen Colruyt gaat extra betalen voor rundvlees. De prijsverhoging gaat direct naar de boer. De consument zal bij Colruyt nog steeds de laagste prijs betalen.

Colruyt, en andere Belgische supermarkten, verhoogden de prijs voor karkassen rundvlees half februari al met €0,50 per kilogram karkas. De protesterende boeren noemden de prijsverhoging een stap in de goede richting, maar vonden de €0,50 niet hoog genoeg. Veehouder Stijn Zelderloo legde aan VRT uit dat €1,50 per kilogram karkas pas genoeg was om duurzaam, ecologisch en economisch te kunnen blijven bestaan.

De veehouders hebben afgelopen jaren te maken gehad met flink hogere kosten door hogere energieprijzen en hogere voerprijzen. De prijs die de veehouders voor hun vlees ontvingen is lange tijd niet gestegen.

Hoeveel Colruyt nu precies bovenop de €0,50 per kilogram karkas gaat leggen, staat niet in het persbericht. Naast de aankoopprijsverhoging wil Colruyt zoveel mogelijk Belgische producten aanbieden en deze extra in de kijker zetten door promotie.

HLN - Colruyt gaat nog meer betalen voor rundsvlees: prijsverhoging moet integraal naar veehouder gaan, consument zal nog steeds laagste prijs betalen, 25 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #1
  • 25 feb '24
  • 18:07

"Dit is een mooi gebaar van Colruyt, maar deze opslag wordt niet gesteund en gedragen doorheen de hele keten en de volledige retailmarkt", reageert één van de 3 producentenorganisaties waar Colruyt mee samenwerkt, in VILT.

De producentenorganisatie benadrukt dat de boerenprotesten niet alleen om de prijs draaien. “De protesten zijn er gekomen door foute beleidskeuzes. De retailers voelen zich wat aangevallen en hebben nu een mooi gebaar gedaan, maar dit zal structureel niet veel veranderen. Met deze prijsverhoging zijn de veehouders niet geholpen.”

Colruyt zegt niet bekend te kunnen maken hoeveel de verhoging bedraagt, "vanwege de mededingingwetgeving." Ook kan de supermarktketen niet garanderen dat het extraatje effectief bij de veehouders terecht komt, omdat er tussen Colruyt en de rundveehouders "nog schakels in de keten zitten." Wel zegt Colruyt met al die schakels transparant gecommuniceerd te hebben. "Hierdoor weten de veehouders ook zeer goed wat wij hebben gedaan”, aldus de woordvoerder van Colruyt. “Als de veehouder geen verschil merkt in wat hij er uiteindelijk voor krijgt, weet hij ook waar in de keten hij op tafel mag kloppen.”

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.