0
Fotocredits: 'Groente', Annika de Jong voor FL Media

Flash GezondheidBelgische jongeren op één na wereldkampioen groente eten

Belgische tieners zijn op één na wereldkampioen in groente eten: 6 op de 10 Belgische jongeren eten dagelijks groenten. Alleen in Tadzjikistan doen tieners dat nog meer: 7 op de 10 jongeren. Dat blijkt uit een nieuw wereldwijd overzicht van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Wat betreft fruit geven de Belgische jongeren alleen een compleet ander beeld: slechts 1 op de 3 eet dagelijks een stuk fruit. “Groenten krijgen tieners met name binnen via de avondmaaltijd die de ouders nog bereiden, terwijl een stuk fruit eten op die leeftijd eerder een eigen verantwoordelijkheid is", zegt Kris Gillis, de voorzitter van de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten, in De Standaard.

In Vlaanderen heeft 15% van de tieners overgewicht. Dat zet de regio in de top-5 van landen en regio’s met het laagste aantal tieners met overgewicht, maar ook in België neemt het aantal kinderen met overgewicht volgens diëtisten flink toe. De WHO-experts beklemtonen in het rapport dan ook dat de aanpak van obesitas bij jongeren “zo bereikbaar, betaalbaar en toegankelijk” mogelijk moet worden gemaakt. Daarbij wijzen ze op het belang van dagelijks bewegen: maar een kwart van de jongens en 20% van de meisjes krijgt voldoende beweging op een dag.

Daarnaast maakt de WHO zich zorgen over hoe tieners over zichzelf denken. Bijna 30% van de Belgische jongeren vindt zichzelf te dik. Meisjes meer dan jongens. Dat vindt de WHO alarmerend: “Negatieve gevoelens over je lichaam kunnen onder meer tot ernstige eetstoornissen leiden.”

De Standaard - Alleen in Tadzjikistan eten tieners meer groenten, 24 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.