0
Fotocredits: 'Chambar National Belgian Day 21July20054', Roland Tanglao

Flash Dagelijkse KostBelgische drankindustrie wil hardere alcoholboodschap, overheid denkt nog na

Als het aan de Belgische alcoholsector ligt, wordt de educatieve slogan ‘Ons vakmanschap drink je met verstand’ aangepast naar ‘Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid’. Volgens de Belgische minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, is nog niets beslist, aldus Het Laatste Nieuws.

In het interfederale alcoholplan, dat 75 acties omvat tegen alcoholmisbruik, gaf de sector al aan de gezondheidsmededeling bij alcohol te willen veranderen. De nieuwe slogan is duidelijker, krachtiger en doeltreffender, vindt de alcoholsector. Die oude dus blijkbaar niet. Daarnaast gebruikt Frankrijk dezelfde slogan (L’abus d’alcool nuit à la santé).

Per 1 juli legt de alcoholsector zichzelf verplicht het gebruik van de nieuwe slogan op. Bedrijven hebben dan nog tot 1 januari 2025 de tijd om etiketten en drukwerk te vervangen. Vreemd genoeg is de Belgische overheid niet op de hoogte. Het kabinet van Vandenbroucke stelt: "Dit is slechts een voorstel dat mee in overweging wordt genomen. De Hoge Gezondheidsraad is verschillende opties aan het ontwikkelen op basis van wetenschappelijke evidentie. De minister beslist uiteindelijk, vermoedelijk in april.” Het overheidsbesluit lijkt mosterd na de maaltijd.

In Nederland gebruikt de alcoholsector ‘Geniet, maar drink met mate’. Over de vraag of die educatieve boodschap wel zo effectief is ontstond eerder al discussie. De industrie zegt via de slogan de consument prima te informeren, maar volgens een rapport van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is dat niet het geval. De alcoholsector is niet per se verplicht de slogan te tonen. De boodschap ‘Geen 18, geen alcohol’ is overigens wel verplicht op reclame-uitingen.

HLN - Einde van ?ons vakmanschap drink je met verstand?? Alcohol krijgt nieuwe educatieve boodschap, 26 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.