0
Fotocredits: 'Burger King', Mike Mozart

Flash VoedselketenBelgische burgers willen geen buitenlandse burgerbakkers

Al een jaar lang wil Burger Brands, de holding boven de hamburgerrestaurants Burger King en Quick in België, een nieuw Burger King-filiaal bouwen bij de afrit van de ring rond Brussel in Anderlecht. En al een jaar lang protesteren de omwonenden, met succes dus.

Vooral de vrijwilligers van het temidden van alle drukte verscholen natuurreservaat Vogelenzang zijn opgetogen. Zij vrezen voor de overlast en rommel die een Burger King met zich mee zou brengen. Eerder openden vlakbij al een McDonald’s, een KFC en een Domino’s Pizza de deuren. Met als gevolg dat de hoeveelheden zwerfvuil in het reservaat de pan uitrijzen. Extra frustrerend is het volgens Bernadette Stallaert van Vogelenzang dat het om buitenlandse ketens gaat. “Straks moeten wij het zwerfvuil dat hier ligt opruimen omdat een buitenlands bedrijf hier winst komt maken”, zegt ze in De Standaard.

In België is protest tegen de komst van fastfoodketens schering en inslag. Zo brak drie jaar geleden in de Vlaams-Brabantse gemeente Tervuren een 'hamburgeroorlog' uit. McDonald's wilde zich vlakbij het AfricaMuseum vestigen. Ondanks verschillende burgerpetities gaf het gemeentebestuur deze zomer een bouwvergunning af. Meteen tekenden de omwonenden weer bezwaar aan; de procedure loopt nog.

Tegenstanders voeren steevast aan dat fastfoodketens ongezonde producten verkopen. Dat doen lokale hamburgerrestaurants natuurlijk ook. Toch ziet het gemeentebestuur van Anderlecht liever een lokale ondernemer dan een buitenlandse keten.

De Standaard - De burger ziet Burger King liever niet komen: ?Moet ik dat zwerfvuil hier oprapen??, 30 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.