1
Fotocredits: 'Boy alone', pexels

Flash GezondheidBelgië zet kinderobesitascentra op, ook voor peuters

België gaat de zorg voor kinderen met overgewicht stroomlijnen. Vanaf 1 december krijgen kinderen en jongeren met ernstige obesitas een op maat gemaakt behandelingsplan, dat volledig wordt terugbetaald. De Belgische federale regering trekt daar €11 miljoen voor uit en richt 25 obesitascentra op.

Signalen van overgewicht worden wel opgepakt, maar na doorverwijzing valt het nu nog te vaak stil. "Obesitas is een chronische ziekte die we beter gaan aanpakken", zegt de Belgische minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke in De Standaard. Volgens Vandenbroucke verdienen de kinderen de beste en vooral juiste en betaalbare zorg.

De huis-, kinder-, Kind & Gezin -, en CLB (jeugd) arts kunnen doorverwijzen. De obesitascentra bepalen de ernst van de situatie. Dit wordt gedaan op de al aan jaren aan kritiek onderhevige (vertaalde) BMI van kinderen. Met een bijkomende screening bepalen de centra de ernst van de situatie. Daarbij krijgen alle kinderen toegang tot een diëtist, ook peuters en kleuters.

Kinderen met complicaties of psychische problemen zullen intensief begeleid worden door een team kinderartsen, psychologen, kinesitherapeuten, diëtisten en maatschappelijk assistenten. Obese kinderen die nog geen of weinig complicaties hebben, zullen verder worden opgevolgd door hun huisartsen, een diëtist, een kinesitherapeut of een klinisch psycholoog. Een ‘derde lijn’ is een behandeling in een revalidatiecentrum voor kinderen.

In Nederland wordt op dit moment juist bezuinigd op preventieve gezondheidszorg tegen welvaartsziekten. Hoogleraar Volksgezondheid Jaap Seidell sprak zich daar gisteren fel tegen uit.

De Standaard - Zelfs tweejarigen gratis naar diëtist: regering trekt 11 miljoen uit in strijd tegen ernstige obesitas bij kinderen en jongeren, 28 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #1
  • 28 sep '23
  • 16:19

Een gericht beleid op het aanbod van etenswaren zou ons al aardig in de richting sturen. Belast het verkeerde en subsidieer het goede.
De meeste mensen hebben geen idee van wat ze eten.
En dat zijn echt niet allemaal de domste.
Educatie, Schijf van Vijf, allemaal boter aan de galg.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.