0
Fotocredits: 'De Oude Schelde', Luc.T

FlashBelgië slechtste kindje van de stikstofklas

Een heel ander geluid dan wij Ollanders gewend zijn. Niet Nederland, maar België zou van alle EU-landen het slechtst te presteren op het gebied van het omzetten van Europese milieuwetgeving in nationaal beleid. Meer dan 95% van de Belgische habitats verkeert in een 'ongunstige staat van instandhouding'.

Dat blijkt uit de derde donderdag gepresenteerde Environmental Implementation Review (EIR) van de Europese Commissie. In de hele EU blijft de biodiversiteit afnemen, maar België roept zichzelf uit tot de 'trieste koploper'. "Geen enkel Europees land doet het slechter”, schrikt de krant HLN. Ook de toestand in beschermde bosgebieden ('zorgelijk') en de waterkwaliteit (stikstof, overstromingen) zijn reden tot zorg.

België krijgt overigens wel een paar schouderklopjes van milieucommissaris Virginijus Sinkevicius. Zo is België "een van de voorlopers in de EU op het gebied van de productiviteit van hulpbronnen, het gebruik van secundaire materialen en afvalbeheer”. Verder worden de Vlaamse Blue Deal - om waterschaarste te beperken -, het voornemen om alle Vlaamse overheidsgebouwen rond 2030 te renoveren en de creatie van twee nieuwe nationale parken in Wallonië als voorbeelden van ‘good practice’ genoemd.

HLN - Meer dan 95 procent Belgische habitats in slechte staat: ?Geen enkel Europees land doet het slechter?, 10 sep 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.