2
Fotocredits: 'Home office', pxfuel

Flash GezondheidBelgen niet zo gezond als ze zelf denken

Belgen zijn lang niet zo gezond als ze zelf denken. Dat blijkt uit 167.500 screenings van bedrijfsartsen, aldus Het Laatste Nieuws.

Negen op de 10 Belgische werknemers beschouwen zichzelf als gezond, maar bijna twee op de drie (63%) personen heeft overgewicht en bijna een kwart (23%) is obees.

De percentages zijn in de afgelopen 5 jaar flink verslechterd. Vijf jaar geleden had 'nog maar' 54% van de werknemers overgewicht. Daarnaast ervaart ook bijna de helft van de werknemers stress (45%). In 47% van de gevallen is die stress werkgerelateerd.

De oorzaak? Te weinig beweging. Met name bij zittende beroepen is het patroon zichtbaar. Vier op de 10 Belgen doet naast hun werk niets aan fysieke activiteit of bewegen minder dan een half uur per week.

Bij de aanpak van het probleem kunnen werkgevers ook een rol spelen. Een ongezonde leefstijl verhoogt immers het ziekteverzuim en dat is nadelig voor de werknemer. Uit eerder onderzoek bleek dat 40% van de werknemers het fijn zou vinden als de baas helpt met een gezondere leefstijl. Een werkgever kan bijvoorbeeld medische check ups of een fietsleasing aanbieden. Ook kan de werkgever initiatieven organiseren om te stoppen met roken, alcohol te minderen of samen te lopen in de pauze. Samen met collega’s iets doen motiveert.

HLN - We zijn lang niet zo gezond als we zelf denken: 167.500 medische onderzoeken van bedrijfsarts geanalyseerd, 23 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #2
  • 24 feb '24
  • 16:52

Gezondheid is voor gewone mensen blijkbaar subjectief (ik voel me gezond), maar voor professionals meetbaar (nee, je bent niet gezond, want je hebt overgewicht, of een te hoog cholesterolgehalte in je bloed, of een vitaminetekort, of een te hoge bloeddruk, of ...)

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 23 feb '24
  • 15:33

Wij eten het liefst frieten, frikandellen en Luikse wafels hangend voor de tellevies. Onze gezondheid mogen we nu in handen van de patroon leggen ipv onze eigen verantwoordelijkheid te nemen. De Hollanders zullen ook wel niet zo gezond zijn als ze zelf denken.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.