1
Fotocredits: 'Spill over', Pxfuel

FlashBierschuimkraag modelleren voor perfect wit laagje

Een biertje tappen is een kunst. De wetenschap kan een handje helpen, door met computermodellen het ontstaan en vergaan van de schuimkraag te analyseren. Dat hebben onderzoekers gedaan, en wel voor de zogeheten bottom-up schenkmethode, waarbij het bierglas van onderaf af gevuld wordt. Onderin het glas zit een magneetschijfje dat door de bierspuit tijdelijk omhoog geduwd wordt en na het vullen het glas weer afsluit. Ook een mooi souvenir voor op de ijskast trouwens, zo'n magneetje.

Wat blijkt? Het meeste schuim ontstaat in de eerste seconden. Hoe hoger de temperatuur van het bier en hoe hoger de druk op de tap, hoe meer schuim er ontstaat. Het verdwijnen van het schuim duurt 25 keer zo lang als het ontstaan.

Het analyseren van een schuimkraag is geen sinecure. De onderzoekers moesten rekening houden met de chemische componenten die de schuimkraag vormen: eiwitten, gisten en overblijfselen van de hop. Dan is er ook nog de tap of kan waar het bier uit komt, en het glas waar het in gaat.

Om alle interacties te berekenen, gebruikten de onderzoekers numerieke modellen. Ook maakten ze gebruik van een multiphase Reynolds-averaged Navier–Stokes solver die rekening hield met two inter-penetrating continua. Het model kan schuimpatronen, hoogtes, stabiliteit en bier/schuim ratio’s bepalen.

Een ver-van-mijn-bedshow voor de gemiddelde bierdrinker. Misschien wel een sterk verhaal voor in de kroeg.

Phys.org - The perfect pour: Model predicts beer head features, 17 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #1
  • 21 feb '23
  • 23:42

Mij viel het altijd op dat Duitse vrienden van alles hadden aan te merken op de biertjes die ze in Nederland getapt kregen. Al snel kreeg ik door dat er in Duitsland wat meer aandacht aan besteed werd; eerste tap op hoge druk en de tweede op lage, waardoor er een dikke schuimkraag ontstaat die boven het glas uitstijgt. De superieure smaak van Duits bier is natuurlijk persoonlijk, maar voor mij nog meer bepalend, ik drink geen Nederlands bier meer..... al vele jaren.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.