10

FlashBBB pakt de VVD

Het rommelt in politiek Nederland. Het CDA is - zoals rechtserikken het noemen - een 'deugpartij' geworden. Daarom lopen boerenstemmen weg. Ze stromen in de armen van de volgens Jesse Klaver 'platte populist' Caroline van der Plas die hem op haar beurt weer een 'nog plattere populist' noemde. Onderwijl eet haar BoerBurgerBeweging het CDA lekker verder leeg. Haar partij groeit als kool in de peilingen, terwijl het CDA is gemarginaliseerd.

Toen onlangs bleek dat ook provinciale VVD-leden vinden dat de VVD van Rutte en stikstofminister Van der Wal van gematigde rechtserikken zijn veranderd in deugpolitici die eigenlijk bij het Haagse D66 en misschien wel GroenLinks thuishoren, ontstond een nieuwe kans. De VVD zou eigenlijk moeten splitsen in een linkse (fusie met D66?) en een rechtse ouderwetse of in zijn geheel weer rechts worden. Geen van beide keuzen is nog uitgevoerd. Dat biedt nieuwe kansen voor Van der Plas.

Gert-Jan Oplaat, de rechtse VVD-er uit een recht-zo-die-gaat kippenboerenmilieu, kondigde vanmiddag aan over te stappen naar de BBB. Een slimme zet van Van der Plas en Oplaat, want nu kan de BBB bij de provinciale verkiezingen op 15 maart 2023 ook de VVD lekker leeghalen.

Dat is pikant omdat de stemverhoudingen in de Eerste Kamer worden bepaald door Provinciale Staten.

Als die twee bij de Statenverkiezingen hun partij flink groot weten te maken, kunnen ze een bepalende partij in de Eerste Kamer worden en hen onwelgevallig stikstofbeleid dat door de Tweede wordt gemaakt, wegstemmen. Dat betekent dat ze zelfs zonder val van het kabinet de stikstofplannen van een 'verlinkste' Rutte en Van der Wal vanuit de Senaat kunnen blokkeren. De linkse VVD'ers moeten er dan over nadenken wat ze willen: scheuren en fuseren met D66 of toch maar weer rechts worden en de stikstofplannen doorhalen. Er is nu vast geen boer meer die nog CDA of VVD gaat stemmen.

Er gaat een wereld schuil achter een simpel Facebook-postje.

Tubantia - Deze Twentse ex-VVD'er geeft ja-woord aan BBB van Caroline van der Plas, 25 jun 2022
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
 • #10
 • 29 jun '22
 • 20:30

Erik #2 Het lijkt idd zo te zijn, dat de BoerBurgerBeweging een zet is van de landbouwlobby met o.a. Bayer. Die laatste heeft er uiteraard ook flinke belangen in om veel boeren te hebben die voor flink wat geld landbouwgif inkopen en gebruiken. Als dat allemaal zo is, dan is dat een heel geslaagde zet geweest.

alfred van mameren
 • #9
 • 28 jun '22
 • 14:18

#8 ik denk dat partijpolitieke beschouwingen op foodlog vaak wel relevant zijn om gedachten en drijfveren te verklaren en te duiden die uiteindelijk in politieke besluiten landen

Gert van der Hoek
 • #8
 • 28 jun '22
 • 7:07

#7 Inderdaad interessant, sommige inspiraties van mw CvdP.

Zo legde zij bijvoorbeeld een verband tussen de voorgenomen halvering van de veestapel en de “massa-immigratie” waarvoor meer woningen nodig zijn. Boeren moeten wijken voor "gelukszoekers" is het idee.

Samen met JA21 een 10-puntenplan. JA21 kan een rol gaan spelen bij stemmingen in de 1e Kamer.
Een prominent lid van JA21 is tevens 1e Kamerlid, zij staat bekend om haar nazistische oprispingen, zoals het refereren aan "de mooie ovens van Hitler".

Overigens: partijpolitieke discussie hoort m.i. niet thuis op Foodlog.

alfred van mameren
 • #7
 • 27 jun '22
 • 13:13

#1 Caroline van der Plas heeft inderdaad oog voor de boeren en hun rol en het is relatief makkelijk om dat in woorden om te zetten in de Tweede Kamer. Ik hoop dat ze geïnspireerd raakt door andere Kamerleden die komen met alternatieven, die dat doen met andere partijen samen, die informatie gebruiken zoals die bedoeld is en wiens toon is gebaseerd redelijkheid en respect

Rene Smit
Rene Smit toerisme & yoga
 • #6
 • 27 jun '22
 • 12:55

Waar gaat ze al die mensen vinden en hoe houdt ze die kikkers in de vijver....

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.