1
Fotocredits: 'Natuurlijke energie' van Myriams-Fotos via Pixabay

Flash EnergieBatterij maakt waterstof uit groene stroom

De ijzer-nikkel-batterij is aan een (voorzichtige) hernieuwde opmars bezig. Thomas Edison patenteerde het concept al in 1901, maar doordat de batterij waterstof (explosief) produceerde, bleek hij toch niet ideaal.

Het jonge bedrijf Battolyser Systems ziet er nu wel brood in.

Door de belangstelling voor waterstof in onze tijd, is de batterij nu wel interessant. De relatief zware batterij kan stationair ingezet worden om stroomoverschotten op te slaan en produceert waterstof als hij volledig opgeladen is. IJzer en nikkel zijn ruim voorhanden waarmee de batterij een streepje voor heeft op reguliere batterijen die vaak uit veel schaarse delfstoffen zijn gemaakt.

Nog een voordeel van het systeem is dat de elektrolysefunctie snel kan schakelen, in tegenstelling tot bestaande elektrolysers die het best werken als ze continu aan staan. In de omzetting naar groene waterstof blijft volgens Sam de Haas, hoofd strategie, groei en energie, ongeveer 75% van de energie behouden. De komende jaren wil het bedrijf van de huidige proefopstelling opschalen naar grotere installaties. Vanaf 2030 wil Battolyser Systems zo’n 20 tot 30 gigawatt per jaar gaan leveren.

Battolyser Systems is voortgekomen uit een onderzoeksproject van de Delftse hoogleraar chemische technologie Fokko Mulder. Volgend jaar wordt het eerste commerciële product geleverd.

de Volkskrant - Een batterij die ook waterstof maakt: Battolyser in Schiedam ziet potentieel voor energietransitie, 18 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Bram van Driel
Bram van Driel Voormalig redacteur, Foodlog
  • #1
  • 12 okt '23
  • 17:28

Battolyser Systems sluit een kredietovereenkomst van 40 miljoen euro met de Europese Investeringsbank. Doel: opschaling en commercialisering van de battolyser, is te lezen op Change Inc. “Om de Green Deal uit te voeren en ‘netto nul’ te realiseren, hebben we schaalbare waterstofoplossingen nodig voor de volle breedte van de industrie”, zegt Mattijs Slee, CEO van het bedrijf in een persbericht. “Oplossingen die duurzaam zijn, goedkoop, echt groene waterstof leveren, afgestemd zijn op de capaciteit van het elektriciteitsnet en afkomstig uit Europa. Battolyser Systems voldoet aan al deze eisen.”

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.