1
Fotocredits: 'Boodschappen doen', Marco Verch, Creative Commons 2.0

Flash VoedselketenBasisboodschappen 15% duurder, Dirk de goedkoopste super

Basisboodschappen zoals rijst, koffie, melk, boter en aardappelen zijn in een half jaar tijd gemiddeld 15% duurder geworden. Vooral in december 2022 en januari 2023 gingen de prijzen flink omhoog. Dat meldt de Consumentenbond op basis van een prijspeiling.

Als voorbeelden van producten die heel sterk in prijs stegen, noemt de consumentenorganisatie suiker (+78%), bloemkool (+54%) en brood (6 bruine bollen +43%).

Prijsverlagingen zijn er gelukkig ook. Een liter zonnebloemolie steeg het het afgelopen jaar van €1,99 naar €3,99 en zakte vervolgens weer naar €3,09. De prijsdalingen waren vooral vanaf februari 2023 te zien. De stijging van de prijzen vlakt af, maar het prijsniveau blijft hoog.

Als je zo goedkoop mogelijk je basisboodschappen wilt inslaan, moet je naar Dirk. Daar betaal je gemiddeld 11% minder voor basisproducten dan het gemiddelde van alle supermarkten. Bij Spar, met 20% duurdere basisproducten dan gemiddeld, ben je het minst voordelig uit. Grootgrutters Albert Heijn, Jumbo en Plus zijn qua basisproducten zo duur als het gemiddelde.

Voor de prijspeiling keek de Consumentenbond naar de prijzen van meer dan 100 basisboodschappen bij 14 supermarktketens. De prijs van het budgetmerk was leidend, als dat er niet was, keek de bond naar de prijs van het huismerk.

Consumentenbond - Basisboodschappen in half jaar 15% duurder | Consumentenbond, 30 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 1 jun '23
  • 21:56

Had graag die lijst met 100 basisboodschappen, dit keer ten gunste van Dirk, willen zien, maar ook de Consumentenbond laat mij in de steek.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.