Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
1
Fotocredits: 'Glastuinbouw', pixabay

FlashArbeidsmigrant veroordeeld tot ongezond eten en leven

Geen tijd om te bewegen en te weinig inkomsten om gezonde producten te kopen. Slechte leefomstandigheden. Bang om hun baan te verliezen als ze zich ziek melden, of onder druk gezet om door te werken. Geen verzekering meer als ze hun baan verliezen. Weinig vertrouwen en kennis over het Nederlandse zorgsysteem. En daarnaast veel en hard werken.

De impact van de leefomstandigheden van arbeidsmigranten op hun gezondheid is groter dan tot nu toe werd aangenomen. Dat zegt onderzoekster Inge Goorts over het nieuwe rapport van het landelijk expertisecentrum Pharos over de leefsituatie van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europese landen in Nederland. Het gaat naar schatting om ruim 375.000 mensen. Ze komen in goede gezondheid aan, maar schaden die volgens Pharos ernstig door het werk in de landbouw, productie en levensmiddelenindustrie.

NRC - ?Enorme gezondheidsrisico?s voor arbeidsmigranten?, 11 apr 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Annika de Jong
Annika de Jong Redactie Foodlog
  • #1
  • 11 apr '22
  • 17:10

ABN AMRO komt vandaag ook met een rapport naar buiten over op de arbeidsomstandigheden van arbeidsmigranten in de sectoren transport en logistiek, de agrarische sector, retail en de voedselverwerkende industrie. Naast verschillende incidenten komt de bank ook met ‘best practices’ voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van buitenlandse werknemers in de eigen organisatie. Volgens de bank begint het met attitude. "Het is de vraag of meer regelgeving helpt als de attitude ten aanzien van arbeidsmigranten niet goed is."
Met het rapport wil de bank zijn verantwoordelijkheid nemen om de zogeheten sociale transitie te versnellen.

ABN AMRO wijst erop dat een deel van de huiswaarts gekeerde arbeidsmigranten als gevolg van de coronacrisis, niet meer zullen terugkomen. Ze zijn beter in staat om in het land van herkomst een goede boterham te verdienen. Daarbij blijft de concurrentie hoog omdat ook omringende landen met personeelstekorten kampen. Zoals Duitsland en België, maar ook Groot-Brittannië. Een Brits rapport waarschuwde afgelopen week nog voor een chronisch arbeidstekort dat de voedselprijzen nog verder kan opdrijven.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.