2
Fotocredits: ‘Tarwe’, Pixabay

Flash PerspectiefAmerikaanse boeren kiezen zelfstandig voor klimaatbestendige gewassen

We zullen ons uiteindelijk allemaal moeten aanpassen aan klimaatverandering. Vooral nu de impact van klimaatverandering merkbaar wordt in ons dagelijkse leven. Verandering is echter moeilijk en vereist collectieve gedragsverandering binnen een cultuur.

Onderzoekers hebben de eerste studie ooit gedaan naar culturele aanpassing aan klimaatverandering. Ze wilden ontdekken hoe een samenleving zich aanpast aan een veranderend klimaat. Als definitie van culturele adaptatie hanteerden de onderzoekers 'verandering op populatieniveau' of de 'verspreiding van gedrag dat een voordeel geeft in een veranderende omgeving'.

De onderzoekers bekeken data die laten zien welke gewassen Amerikaanse boeren telen. Ze vergeleken het optimale klimaat voor gewassen met het daadwerkelijke klimaat. In grote delen van de VS blijken boeren gewassen te kiezen die beter passen bij het veranderende klimaat. Ook dekgewassen namen de onderzoekers mee in hun studie. Dat boeren steeds meer dekgewassen inzetten, zou ook een vorm van culturele adaptatie kunnen zijn. Alleen lijkt die praktijk nou juist minder met klimaatverandering te maken hebben en meer met financiële stimulansen.

De onderzoekers tonen zich tevreden en zeggen een nieuw onderzoeksterrein te hebben ontdekt.

De OESO publiceerde maandag 30 oktober een rapport dat volgens de organisatie voor economische ontwikkeling en samenwerking laat zien dat subsidies boeren ervan weerhouden om tot klimaatbestendigere praktijken over te gaan. In een rapport, dat begin oktober al verscheen, bekritiseerde de OESO de EU. Landbouwsubsidies zouden vergroening en klimaatadaptatie ondanks de vooruitstrevende Green Deal en Farm2Fork-strategie in de weg staan.

Phys.org - Researchers conduct first-ever study of cultural adaptation to climate change, 2 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #2
  • 3 nov '23
  • 13:17

#1 Gidi. Het is risicomanagement. Je niet aanpassen aan elke nieuwe realiteit is einde bedrijf. Survival of the fittest is van alle tijden. Echte boeren zijn ondernemers die continuïteit nastreven en voorzichtig risicovol zijn.

Gidi Smolders
Gidi Smolders Land- en tuinbouw
  • #1
  • 2 nov '23
  • 20:05

Zou het aanpassen van teelten aan het veranderende klimaat niet financieel gedreven zijn.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.