0
Fotocredits: 'Containers', Pixabay

Flash EnergieAmerika levert ons energie, China is onze fabriek

In 2021 kwam zo’n 42 miljard kilogram goederen uit de Verenigde Staten naar Nederland. Dat is twee keer zo veel als in 2007.

De waarde van die goederen nam in diezelfde periode met ruim 50% toe (naar €50 miljard nu). De Amerikanen verkopen ons vooral bulkgoederen zoals ruwe aardolie, aardolieproducten en steen- en bruinkool (bijna 70% van het gewicht van de goederenaanvoer). Dat bericht het CBS.

Bij de goederenstroom uit de landengroep China, Taiwan en Mongolië verdubbelde de aanvoerwaarde (naar €164 miljard, ruim drie keer zoveel als uit de VS) ten opzichte van 2007. Het gewicht daarvan steeg met ruim 50% (naar 29 miljard kilogram).

Per kilo werden de spullen van de Amerikanen dus goedkoper, die van de Chinezen duurder. China stuurde veel machines en electronica (zo’n 21% van het gewicht, 60% van de waarde), eindproducten die in fabrieken worden gemaakt.

Het totale aangevoerde goederengewicht (631 miljard kilogram) steeg in 2021 met 6% ten opzichte van 2020. Daarmee was het weer bijna op het niveau van 2019, voor de coronacrisis. De waarde steeg met 17% ten opzichte van 2020, naar €940 miljard.

Niet alle goederen die naar Nederland komen, blijven hier ook. Ruim 60% van de aangevoerde goederen (in brutogewicht) verliet Nederland weer (vrijwel) onbewerkt. Dat komt omdat Nederland een doorvoerhaven is met zee-, spoor- en rivierwegen naar het achterland van de EU.

CBS - Pagina niet gevonden, 12 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.