0
Fotocredits: 'Vegemite on store shelf', Maksym Kozlenko, via Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0 DEED

Flash Dagelijkse KostAlweer 100 jaar nep-Marmite

Marmite is de 100 al lang gepasseerd, maar ook de Australische namaakversie Vegemite maakt dit jaar de eeuw vol. Dit stukje Australische nationale trots werd in de jaren ‘20 van de vorige eeuw ontwikkeld. Het werd en wordt gemaakt van onder andere afgewerkte brouwersgist. Een helemaal hip anti-voedselverspillingsproduct en nog vegan ook. Australië liep er ver mee voor.

Bij de meeste Australiërs wordt de liefde voor Vegemite er met de paplepel ingegoten. Bijvoorbeeld op geroosterd brood, met veel boter en een likje van het magische spul. Maar niet alleen in huishoudens is het spul populair, ook professionele keukens weten er raad mee. Corella Bar in Canberra serveert dikke plakken zuurdesembrood met ‘buttermite’, Vegemite en boter, alvast handig door elkaar geroerd.

Australiërs in het buitenland gebruiken Vegemite om het gevoel van thuis weer op te roepen, zover gaat de liefde voor het smeersel. Voedingsschrijver Nazia Hafiz laat het wel eens aan haar Duitse collega’s proeven. "Het is behoorlijk hilarisch om hun gezichten te zien trekken en hun reacties te zien van 'nein danke!' "

Jaarlijks gaan er zo’n 20 miljoen potjes over de toonbank. Volgens de Guardian toont het aan dat de Australische liefde voor de namaak van Marmite nog lang niet over is.

The Guardian - Vegemite turns 100 years old: how the spread changed the way Australia eats, from nostalgia to Noma, 27 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.