0
Fotocredits: 'Bier', Engin Akyurt, via Pexels

Flash VoedselketenAlcoholarm bier is veiliger dan alcoholvrij

Voor brouwers van alcoholvrij bier luistert voedselveiligheid nauwer dan voor die van alcoholarm bier.

Alcoholvrij bier is aan een opmars bezig. In Nederland definiëren we een alcoholvrij biertje als bier met minder dan 0,1% alcohol, een alcoholarm biertje heeft minimaal 0,1% alcohol en maximaal 1,2%.

Bij de productie, het transport en de consumptie van traditioneel bier met een hoger alcoholpercentage maken ziekteverwekkers weinig kans. Dat komt onder andere door de lage zuurgraad en de aanwezigheid van alcohol en zuren uit hop. Ook de verwerkingsstappen in de brouwerij dragen een steentje bij aan het uitbannen van micro-organismen: denk aan het koken van de wort, pasteurisatie en filtratie.

Onderzoekers hebben getest hoe het zit met de kansen voor micro-organismen in bier met weinig of geen alcohol. Ze voegden ziekteverwekkers zoals E. coli en L. monocytogenes toe aan de biertjes en bewaarden ze 63 dagen op 2 verschillende temperaturen (4 en 14°C). De resultaten lieten zien dat ziekteverwekkers welig tieren in alcoholvrij bier maar niet in alcoholarm. Naast het alcoholpercentage speelt ook de temperatuur een heel belangrijke rol.

The Drinks Business - Non-alcoholic beer 'breeding ground for bacteria', 1 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.