Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
5
Fotocredits: Lange Voorhout, Bloemenauto bij rouwstoet, FaceMePLS

FlashAl die andere doden

Medisch-ethicus Erwin Kompanje: Dat hele slachtofferschap zit me dwars. Slachtoffer, dat ben je als je op straat wordt doodgeschoten, maar je kunt geen slachtoffer zijn van een virusinfectie. Dat is een ziekte die mens en dier kan treffen, dat is ons lot, dat overkomt ons al eeuwenlang. Prachtig zo’n rouwperiode of zo’n tv-uitzending, maar laten we dat dan ook doen voor alle andere doden. Er overlijden hier jaarlijks 150 duizend mensen.

de Volkskrant - ?Dat hele slachtofferschap zit me dwars. Je kunt geen slachtoffer zijn van een virusinfectie?, 7 jun 2020
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Matthijs Mahler
Astrid Spijkers
 • #4
 • 8 jun '20
 • 8:53

Vanwege de gecreërde angst was het merendeel voor de lockdown, maar daar weer een grote meerderheid van was voor een korte lockdown en niet 1 die maanden en maanden duurt en met maandenlange vertraging weer opgeheven wordt en zeker niet met continue de kreet: tot er een vaccin is..........want we weten nu inmiddels wel dat er van alles achter speelt en er zat andere manieren voor genezing zijn.

En we willen, tenminste, velen, niet dat er allerlei van de maatregelen die nu gelden en ingezet waren dat die in een wet vastgelegd worden, want dan kunnen 'ze' die elk moment dat het hun uitkomt inzetten of zolang rekken tot we een ons wegen.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
 • #3
 • 8 jun '20
 • 8:23

Erwin is/was ook voor de lock-down, zijn relativeringen komen erna. Zo kan ik het ook.

Astrid Spijkers
 • #2
 • 8 jun '20
 • 8:03

Matthijs, helemaal gelijk, ook deze heer Kompanje. Je laatste zin, ik denk eerder dat ook deze man voorzichtig moet zijn ivm het houden van zijn baan. Hij doet nu veel goed, hoop ik, daar waar hij werkt, ik dacht het Erasmus MC? en dat moet hij wel behouden. Maar als hij samen met meerderen zich uitspreken hoeven ze daar minder bang voor te zijn, hoop ik.

Al die onnodige doden door opsluiting, angst enz, die hadden helemaal niet hoeven gebeuren. Dan heb je zelfs de onzinnige doden die zelfmoord hebben gepleegd omdat ze bang waren het virus te krijgen en daaraan dood te gaan, tja, waar zitten je hersens dan?

Matthijs Mahler
 • #1
 • 7 jun '20
 • 23:02

@Erwin bedankt voor je wetenschappelijke onderbouwing. Dat telt lekker op bij de ingeleverde jaren door de uitgestelde en vermeden zorg. Zie: https://www.volkskrant.nl/cs-b64d16ef

Die laatste aspecten had ik overigens nog niet eens in beeld toen ik twee maanden geleden op dit forum (en op nrc en de correspondent) van de helft bijval kreeg en door de andere helft verbaal gelyncht werd toen ik met een soortgelijke boodschap en conclusie kwam.

Had je overigens niet gewoon kunnen zeggen dat je de maatregelen te drastisch en te aspecifiek vond? Zo klinkt je verhaal namelijk, en dat is ook gebleken mag je wel zeggen. Of was je bang dat dat je gezag zou ondermijnen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.