0
Fotocredits: 'Beers', george ruiz, via Flickr

Flash Dagelijkse KostAI laat Belgisch bier nóg beter smaken

Om de Belgische bieren nóg beter te laten smaken, grepen Belgische onderzoekers naar AI. In een 5 jaar durend onderzoek analyseerden ze de chemische samenstelling van 250 commerciële Belgische bieren van 22 verschillende stijlen, zoals blond, tripel, fruit- en alcoholvrije bieren. Daarnaast testten getrainde proevers de bieren op 50 criteria en verwerkten de onderzoekers de data van 180.000 beoordelingen op de consumentensite RateBeer. Ze stopten de data in 10 AI-modellen om te kunnen voorspellen welke chemische profielen het beste in de smaak zouden vallen.

Daarna werden twee commercieel verhandelde biertjes - eentje met, en eentje zonder alcohol - daadwerkelijk op smaak aangepast en aan het testpanel voorgezet. En ja hoor, de proevers vonden de aangepaste biertjes ook echt lekkerder. Volgens onderzoeksleider Kevin Verstrepen kan zijn methode helpen alcoholvrije bieren lekkerder te maken, maar blijft het vakmanschap van de bierbrouwers noodzakelijk voor goed bier.

De Belgische bierbrouwers kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Dinsdag deed de Belgische Hoge Gezondheidsraad een aantal voorstellen om de schade van alcoholconsumptie te beperken. Tot ontsteltenis van de brancheorganisatie Belgische Brouwers. De maatregelen, waaronder een reclameverbod, "brengen de - door Unesco erkende - Belgische biercultuur ernstig in gevaar", zeggen ze in HLN.

Belgisch bier is een belangrijk exportproduct. België is na Nederland de grootste bierexporteur van de Europese Unie met €1,7 miljard; Nederland zit op €2,0 miljard. Van de Nederlandse import van alcoholhoudende dranken kwam in 2023 19% uit België, 58% daarvan betrof bier, blijkt uit de Internationaliseringsmonitor van het CBS.

VRT - Belgische wetenschappers voorspellen populariteit van 250 bieren met AI, 28 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.