1
Fotocredits: 'Doing the dishes', peapod labs, Flickr

FlashAfwasmiddel van afval en daar moet je voor leren betalen

Op papier is het superlogisch. Binnen de EU wordt jaarlijks nog altijd voor 88 miljoen ton voedsel weggegooid. Voedingsafval bevat alle noodzakelijke suikers die de grondstof vormen voor de bio-industrie. Waarom dan die grondstoffen niet teruggewonnen? Dat is precies wat het Waste2Func-project in Gent doet. In de Bio Base Europe Pilot Plant wordt van voedingsafval melkzuur en biosurfactanten gemaakt, grondstoffen voor (bio)plastic (alternatief voor de (petro)chemische industrie) en bijvoorbeeld afwasmiddel. Behalve technische uitdagingen, zijn er ook logistieke problemen: voedingsafval komt immers bij verschillende leveranciers vandaan die het niet in een constante stroom kunnen aanbieden. Dat is simpel op te lossen met een registratiesysteem, een website en een app waar voedingsbedrijven, veilingen en boeren hun partijen afval kunnen aanmelden. De waarde van voedingsafval kan zo met een factor 2 tot 10 omhoog, en dat geeft extra financiƫle zekerheid voor boeren. Nou moet de consument nog leren dat zijn afwasmiddel van met enzymen bewerkt, met genetisch gewijzigde micro-organismen gefermenteerd en geraffineerd voedselafval waarde heeft.

De Tijd - 403 Blocked , 11 apr 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #1
  • 11 apr '22
  • 16:06

Dat is allemaal mooi maar lijkt het niet verstandiger om wat te gaan doen aan die 88 miljoen ton die weggegooid wordt? 88 miljoen ton voedsel? Heeft een regering daarbij geen taak? Of zijn ze in Den Haag te druk met het blussen van allerlei brandjes?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.