0
Fotocredits: 'Nijlpaard', cadetrndnov, via Pixabay

FlashAfrikanen vinden dat EU nijlpaard moet beschermen

Tien Afrikaanse landen beschuldigen de EU ervan het voortbestaan van nijlpaarden in gevaar te brengen. Opvallend, want het nijlpaard komt helemaal niet voor in Europa.

De EU zou voornemens zijn zich te verzetten tegen een poging om de wereldhandel in nijlpaardproducten te verbieden bij de aankomende CITES-conferentie over de internationale handel in bedreigde in het wild levend dier- en plantensoorten.

Nijlpaardtanden (ivoor dus) zijn de meest in beslag genomen delen van zoogdieren in de EU. Tussen 2009 en 2018 werden jachttrofeeën van 14.000 nijlpaarden internationaal verhandeld. Tien Afrikaanse landen sporen de Europese Commissie daarom aan het nijlpaard wél op 'Bijlage 1' - daar staan de met uitsterven bedreigde diersoorten waarin handel verboden is - op te nemen, omdat nijlpaarden "al 30 jaar stilletjes aan het sterven zijn".

Illegale jacht, verlies en degradatie van leefgebieden, de klimaatcrisis en conflicten met oprukkende menselijke nederzettingen zijn bedreigingen voor nijlpaarden. Maar omdat het aantal nijlpaarden op de wereld de afgelopen 10 jaar niet met meer dan 50% daalde, voldoet het dier niet aan de biologische criteria voor opname in Bijlage 1. Een papieren standpunt dus, dat bovendien in strijd is met het eigen voorzorgsprincipe en biodiversiteitsstrategie van de EU. Dat nijlpaarden zich maar 1 keer in de 2 jaar voortplanten, zou een extra stimulans moeten zijn om ze juist wel te beschermen.

The Guardian - Ten African countries accuse EU of failing to protect hippos, 9 nov 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.