0
Fotocredits: 'Appels plukken', AdJ voor Foodlog Media

Flash Dagelijkse KostAfgeschreven appels plukken voor voedselbanken

Vrijwilligers gaan ruim 200 ton appels plukken voor de voedselbanken. Fruit dat na de oogst is blijven hangen omdat het niet goed genoeg is voor de handel. Bijvoorbeeld qua kleur of afmeting, met het fruit zelf is natuurlijk niks mis.

De pluk van de buitenbeentjes is voor telers niet rendabel, ze laten de appels hangen tot ze op de grond vallen. Dat is zonde en verspilling, vond de Voedselbank in het Flevolandse Dronten in 2021. Zo ontstond een win-win situatie: vrijwilligers plukken de boomgaarden leeg voor de appeltelers die op hun beurt zo minima wekenlang aan een gezonde aanvulling in het voedselpakket helpen.

Met vrijwilligers werd in 2021 bij twee fruittelers zo'n 15.000 kilo appels geplukt. In 2022 is er 70.000 kilo appels geplukt bij 14 fruittelers in de omgeving van Zeewolde en Dronten. Samen met maatschappelijk makelaar Nederlandse Uitdaging is de actie dit jaar verder opgeschaald. Bij ruim 40 fruittelers - naast Drongen en Zeewolde ook in Noord Holland, Utrecht en de Betuwe - gaan vrijwilligers naar verwachting minimaal 225.000 kilo appels plukken. Er zijn nog vrijwilligers nodig.

Agronomisch is de oogst niet noodzakelijk en geen verspilling. De appels laten vallen en lichtjes onderwerken komt ten goede aan de bodem en voert de voedingsstoffen die daar in zitten niet af naar de zee via het riool en de rivieren.

Nieuwe Oogst - Vrijwilligers gaan ruim 200 ton appels plukken voor voedselbanken, 20 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.