2
Fotocredits: 'Crunch by Nestlé', osseous

Flash GezondheidActivistische aandeelhouders eisen gezonde voeding van Nestlé

Nestlé moet gezonder gaan produceren. Dat eiste een groep aandeelhouders onder leiding van de Britse ngo ShareAction, tijdens een aandeelhoudersvergadering. Het is de eerste keer dat aandeelhouders zo direct een voedingsconcern aanspreken om meer te focussen op gezonde producten.

Het belangrijkste argument van de aandeelhouders zijn de sterk oplopende zorgkosten van de steeds ongezondere wereldbevolking.

Nestlé belooft dat de omzet die het haalt uit gezonde producten in 2030 50% hoger zal zijn dan in 2022. Voor de - kleine groep - aandeelhouders is dat niet goed genoeg. Ze vinden dat het bedrijf ongezonde producten moet uitfaseren. Bovendien vinden ze dat Nestlé koffie en babyvoeding niet als gezond mag beschouwen.

We zien een trend van activistische burgerorganisaties die bedrijven en de overheid tot de orde roepen. Milieudefensie spant bijvoorbeeld zaken aan tegen Albert Heijn, Shell en Rabobank. Recent won bovendien een groep oude Zwitserse vrouwen nog een klimaatzaak bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. De aandeelhouders van Nestlé waarschuwen dan ook: bij het uitblijven van acties riskeert het bedrijf boetes, rechtszaken en reputatieschade.

Het bestuur van Nestlé wijst de actie van de aandeelhouders af. Omdat de eisen redelijk klinken kunnen grote bedrijven lastig om dit soort initiatieven heen vanwege de brede media-aandacht die ze creëren. Bovendien kunnen ze wel degelijk een leidende rol spelen in het voorkomen of terugdringen van welvaartsziekten.

Het Financieele Dagblad - Nestlé dwingen minder chocola en ijs te maken, heeft dat zin?, 18 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 24 apr '24
  • 20:49

Laat ze beginnen met het weglaten van E340, E407, E472, E331, E412, E414, E415 uit hun producten. Volgens INRAE zouden deze emulgatoren een rol kunnen spelen bij het ontstaan van diabetes 2. Zo wordt E340 in verband gebracht met een 15% hoger risico op diabetes voor elke 500 mg die per dag wordt ingenomen. E412 wordt in verband gebracht met een 11% verhoogd risico voor 500 mg per dag.

"De resultaten van het onderzoek bieden belangrijke elementen om het debat te verrijken over de herwaardering van de regelgeving voor het gebruik van additieven in de voedingsindustrie, om consumenten beter te beschermen", leggen Mathilde Touvier, directeur onderzoek bij Inserm, en Bernard Srour, junior professor bij INRAE, de hoofdauteurs van het onderzoek, uit.

Bron: INRAE
Gepubliceerd in: Midi-Libre.

Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #1
  • 19 apr '24
  • 17:44

Het voorstel van de activistische aandeelhoudersgroep ShareAction dat Nestlé om meer omzet te halen uit gezonde producten is "van tafel geveegd" tijdens de aandeelhoudersvergadering, schrijft het FD. ShareAction vertegenwoordigt 0,2% van de aandelen.

Volgens het bestuur van Nestlé stelde ShareAction "een groeistrategie voor die beperkend en niet in lijn is met de belangen van het bedrijf is".

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.