0
Fotocredits: 'Hardlopen', Artheos via Pixabay

Flash GezondheidAcht gezonde gewoontes kunnen je zes jaar jonger maken

Volgens de Amerikaanse Hartstichting moet je je aan 8 gezonde gewoontes houden voor een gezond hart en gezonde vaten: Life’s Essential 8. Simpel gezegd moet je doen wat je allang wist: gezond eten, genoeg bewegen, niet roken, genoeg slapen, een gezond gewicht houden, en het binnen de marges houden van je cholesterol, bloedsuikerspiegel en bloeddruk.

Je biologische leeftijd - die je kunt laten meten door middel van onder meer een bloedtest - is een maat voor de veroudering van je lichaam. Als die leeftijd lager is dan je echte leeftijd, steek je goed in elkaar.

Onderzoekers wilden weten wat het verband is tussen iemands biologische leeftijd en Life’s Essential 8. Na het bestuderen van de gegevens van ruim 6.500 volwassen was het antwoord duidelijk: scoor je hoog op Life’s Essential 8 (en heb je dus een goede hart- en vaatgezondheid) dan ben je fysiek jong voor je kalenderleeftijd.

Deelnemers met een goede hart- en vaatgezondheid hadden een kalenderleeftijd die een eindje boven hun biologische leeftijd uitkwam. De onderzoekers corrigeerden de gegevens van de respondenten voor sociale, economische en demografische verschillen en ontdekten dat mensen die het hoogst scoorden op Life’s Essential 8 biologisch gezien zes jaar jonger waren dan hun kalenderleeftijd, vergeleken met de laagste scores op de schaal voor hartgezondheid.

Het onderzoek werd uitgevoerd op basis van de data van 6.500 volwassenen die tussen 2015 en 2018 deelnamen aan een nationaal gezondheidsonderzoek. Ze waren gemiddeld 47 jaar oud. De beperking van het onderzoek is dan ook dat het maar om 1 meting gaat en onbekend is hoe het de biologische leeftijd van de groep zich heeft ontwikkeld in de loop van de tijd. Met andere woorden: er is niets bekend over fluctuaties. Toch durven de onderzoekers zonder twijfel te zeggen dat je door de simpele gezonde keuzes te maken die je allang kent, je veroudering kunt vertragen en zo langer gezond kunt blijven en misschien wel langer blijft leven.

Scientias - Deze acht gezonde gewoonten kunnen je biologische leeftijd met maar liefst zes jaar verlagen, 8 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.