3
Fotocredits: 'Aardappels', via Pxhere

Flash VoedselketenAardappelen groeien sneller en beter met LED, maar het is wel duur

Met LED-verlichting kun je de groeisnelheid van aardappels versnellen.

Dat ontdekten onderzoekers van ACE Lighting company, leverancier van plantengroeilampen.

De onderzoekers ontdekten dat LED met een specifieke verhouding van blauwe en rode kleuren de aardappelgroei kan versnellen en de oogst kan verhogen. Zelfs het gehalte vitamine C en antioxidanten in de aardappel verbetert.

“Deze bevinding opent nieuwe mogelijkheden voor het kweken van gewassen in niet-traditionele omgevingen zoals indoor farms”, zegt het bedrijf tegen Hortidaily.

Maar waarom zou je aardappelen indoor willen telen? Indoor farming is in verhouding veel duurder omdat er kas-achtige gebouwen voor nodig zijn. Aardappelen teel je normaal gesproken niet binnen, omdat ze heel veel oppervlakte vergen. Indoor farming is tot nu toe alleen rendabel gebleken voor kruiden.

?We found that LEDs can significantly promote potato growth?, 28 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #3
  • 1 apr '24
  • 21:54

En dan even in je achterhoofd houden dat de voedingswaarde van een krop sla ook niet echt zoden aan de dijk zet met 6 % (?) of minder drogestof. Maar als je persé salades wilt, prima.

Mark Soetman
Mark Soetman Levensmiddelenproductie
  • #2
  • 29 mrt '24
  • 11:54

Je hebt volkomen gelijk Jopie Duijnhouwer , de kosten zijn veel te hoog. Al helemaal voor de staple foods. Zoals het youtube filmpje (interessante show) aan het einde al aangeeft, zijn er plekken op aarde waar er wellicht wel toekomst is voor de technologie. Dat is ook wat ik riep toen ik met ultrasonic aeroponics aan het testen was in de Demokassen: je moet hier de gesloten teelten gebruiken om veel meer te leren over de plant. Input versus output. Tien zaadjes, de eerste buiten in de volle grond, de laatste in een volledig gecontroleerde omgeving en de rest stapsgewijs uitvullen. En dan veel meten. Op die manier kun je veel leren over optima, verliezen per systeem en opbrengsten. Een kweekruimte in Nederland is nu eenmaal niet gelijk aan een kweekruimte in Dubai of Groenland. Met die kennis kun je ontwerpen voor de aanwezige omstandigheden, gebruik makend van wat er wel is en aanvullen wat ontbreekt.

Heb dat toen willen oppakken met Peter Jens maar we kregen de fondsen ervoor niet rond. Het is een langdurig project wat niet direct commercieel inzetbaar is.

Jopie Duijnhouwer
  • #1
  • 29 mrt '24
  • 6:49

Een interessante analyse van het mislukken van vertical farms is te zien in dit Youtube filmpje. Op 10:25 wordt een overzicht gegeven van de kosten van een krop sla. Waar ik er altijd vanuit ging dat de energiekosten de indoor teelt de nek om zouden draaien, lijken het volgens deze bron vooral de arbeidskosten te zijn die de krop sla onbetaalbaar maken: € 2,25 per krop, gevolgd door kapitaalkosten € 1,46 en onderhoud € 0,63 per krop.

Voor landen met volop geld, veel zon en onderbetaalde arbeid (Midden Oosten) zijn er wel volop mogelijkheden, vooral ook omdat het alternatief (open teelt) niet beschikbaar is.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.