12
Fotocredits: Christianne van der Wal, Martin Beekman/Rijksoverheid

Flash51% VVD tegen stikstofbeleid eigen minister

Een kleine meerderheid van 51% van de VVD-leden keerde zich vanmiddag 11 juni tegen het stikstofbeleid dat minister Van der Wal, hun eigen bewindspersoon, gisteren presenteerde. Dat betekent dat de leden van de partij de Tweede - en straks de Eerste - Kamerfractie van hun partij vragen op te treden tegen de kabinetsplannen om boeren te dwingen tot het stoppen van hun bedrijven in met name Gelderland en Oost-Brabant.

"Sinds gisteren heerst ongeloof", reageert de Zuid-Hollandse VVD-politica Mirjam Nelisse. Zij diende het het 'protestvoorstel' in tijdens het vandaag gehouden VVD-congres. Nelisse ziet een "tunnelvisie" in de plannen van het kabinet. Ruim 800 leden ondersteunden de motie tot verandering van het beleid.

De motie die is aangenomen roept de Tweede Kamerfractie op om het kabinet te bewegen op het stikstofbeleid en de plannen aan te passen. De focus moet minder op de landbouw en verkleining van de veestapel liggen en moet er meer geld naar technische innovaties gaan om stikstofuitstoot te verminderen.

De stemming zet zowel de partij als de coalitie onder druk in het zich inmiddels al drie jaar voortslepende dossier over de Nederlandse extra eisen aan Europese wetgeving. Komend jaar worden nieuwe verkiezingen gehouden voor Provinciale Staten. Juist vanuit de provincies is weerstand tegen het beleid. De verkiezingen voor de Staten zijn bepalend voor de samenstelling van de Eerste Kamer die de wetten die de Tweede Kamer aanneemt, moet goedkeuren. Daarom kan de politieke scheuring de plannen weer tot een papieren tijger maken.

NOS - VVD-leden willen andere koers: stikstofbeleid kabinet moet aangepast, 11 jun 2022
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Kees verhagen
Kees verhagen Land- en tuinbouw
 • #12
 • 15 jun '22
 • 12:21

#11 Chris minister van der Wal is slechts een boodschapper het beleid wordt bepaald door de ambtenaren. Deze vindt het fantastisch dat ze een minister hebben die ze vanalles wijs kunnen maken .

Chris van Bruggen
Chris van Bruggen Land- en tuinbouw
 • #11
 • 14 jun '22
 • 14:12

Nu wil ook regeringspartij CDA dat de stikstofplannen worden aangepast.

Zo komt de verdeeldheid, die we al binnen de VVD zagen, terug in de coalitie en neemt politiek draagvlak voor de plannen van Van der Wal af.

René de jong
René de jong Melkveehouderij & Makelaardij
 • #10
 • 13 jun '22
 • 18:00

#1 Dat heb je goed v Ginkel en dan met de LNV ambtenaren kliek maar even als eerste.

Oplaat is boos;
https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/in-de-kantine/76b5939a-f16c-43a7-9c99-d15f49217e33/2022-06-11-in-de-kantine

in 10 min. zegt deze man even zo'n beetje hoe het zit en hoe het gaat komen.

"BBB zuigt het CDA leeg
JA21 zuigt VVD leeg "

En gezien de peilingen klopt dat al aardig BBB

Harm de Vries
Harm de Vries Land- en tuinbouw
 • #9
 • 13 jun '22
 • 13:56

Chris #6 . Als aanvulling op de discussie stad - platteland kwam ik vanmorgen op LinkedIn deze site tegen: https://www.tristatecity.nl/over-ons. Insightful, zoals ze daar zeggen.
(Excuus voor 2 keer) kon even niet de eerste reactie bewerken.

Harm de Vries
Harm de Vries Land- en tuinbouw

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.